2013. január 18., péntek

mega brand

Volt egy testvérpár, akik nagyon szerették a zenét. Fiatalon össze is álltak mindenféle formációkba - együtt -, és rockos vonalon próbáltak szárnyat bontogatni. Többnyire a szorosabb baráti körből csapódtak hozzájuk a tagok. Elég sajátos módon a csótányok nevet választották maguknak. Még talán pici sikereik is voltak, amikor a két tesó közül az egyiknek a családjában súlyos tragédia történt, ő akkor és ott kiszállt az addigi zenélésből.
A másik testvér nem nagyon tudott mit kezdeni magával, tengett-lengett. A nővérük épp akkoriban ment felvételizni a tanítóképzőbe, és hát elkísérte. No, és ha elkísérte, gondolta bemegy, mi történhet? Az történt, hogy felvették. Többszáz lány között 5 fiú volt összesen. A zenélés persze megmaradt, de a fiú agya elkezdett akörül forogni, amit épp tanult. A régebbi zenekari tagok és a főiskolán megismert évfolyamtársakkal (kettővel) megosztotta az ötletét.
Sydney-ben járunk, huszonegynéhány évvel ezelőtt, és a történet valós.
Valahogy így született meg Ausztrália leghíresebb band-je, és brand-je is, a "The Wiggles".
A zenekar, ami végül 4 pasiból állt össze, és 20 éve nyomják töretlenül. Épp idén lesz nagy cserélődés, mert a 4 tagból 3 kicserélődik. Elfáradtak (és atomhülyére keresték már magukat :), de azt mondom, h ők megérdemlik.

Sajnos róluk piciny magyar hazánkban a világon semmit sem hallottunk, pedig tényleg elképesztően jók. Ők az ausztrál Halász Judit :) Csak sokkal turbózottabb formában. Ezzel be is határoltam a zenei korosztályt, "hivatalosan" úgy iskoláskorig lőhető be, bár megjegyzem, ahogy az említett hazai nagyágyút, úgy őket is szívesen és élvezettel hallgatom, és nézem még én is, na de még apa is :)
És ez az egyik kulcsa a sikerüknek, hogy nem pusztán egy zenekar, ami gyerekzenét játszik, hanem emelett tv show-kat csinál, a koncertjeik hihetetlenül hangulatosak (bár sajnos csak dvd-alapú az élmény), és wiggles-brand-del el tudnak adni mindent, de MINDENT.
USA-ban, Kanadában és UK-ben is sikeresek, és nagyon élvezhető az angolul nem tudó (lásd egyelőre Bence) gyerekeknek is, ezért sajnálom, h nem elérhetők Mo-on.

Az alapkoncepció az, hogy a 4 pasi = 4 szín,és ez a 4 szín köszön vissza mindenen, így ha tagcsere is van, marad a saárga valaki, csak más arca lesz. Volt már rá példa, az alapító sárga tag sajnos beteg lett, abba kellett hagynia, és gond nélkül jöhetett új "arc" a helyére.
Zenében egyrészt az angol gyermekirodalom körül mozognak, a bizonyos "nursery rhymes"-ok, ill többszáz saját dalt is írtak, és nagyon interaktívak. A mozgás alapvető része az egésznek, amit a gyerekek ugye szintén imádnak :)
A 4 énekesen kívül vannak állandó kiegészítő szereplők, akik mind a gyermekek általános kedvencei, és sokszor felbukkannak a történetekben: Wags a kutya, Dorothy a dinoszaurusz és Henry a polip, meg Jack a kalózkapitány.
Egy-két favoritunk ízelítőül, ezeket Bence úgy kb végtelenítve tudná nézni :)


Nálunk ez most nagyon nagy favorit, youtube-on szerencsére azért bárhol elérhetők, hátha gyerekesek ti is rákaptok :)
1 megjegyzés:

  1. Én nem vagyok gyerekes :-))) De erre felkaptam a fejem...lehet szakmai ártalom ;-) Ez nagyon jó, és a gyerekeknek a nyelvtanulás szempontjából is hasznos, meg csak simán is szórakoztató!!

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...