2013. január 6., vasárnap

a nyár biztos jelei

Az ausztrál nyár visszavonhatatlan jeleit nap-mint nap érzékelhetjük. Némelyek elég kézenfekvők, mások, meg meglehetősen helyiek, vagy / és megmosolyogtatók :)

Az egyik legszembetűnőbb sajátossága a nyárnak, hogy az amúgy sem fázós ausztrálok ledobják a textilt (na nem teljesen), és előbukkannak a szerény méretűnek egyáltalán nem mondható tetoválások. Itt sokkal elfogadottabbnak tűnik, mint otthon, mert elég nagy széles spektrumon mozognak a viselőik. A tetkók jellegét tekintve nem az a kis jelzésértékű díszecskék, hanem gyakran a teljes hátat /kart, vállt , combot beterítő motívumok kúsznak ide-oda. És még színesek is többnyire (nekem túlzó már egyik másik), pedig alapvetően tetszenek.. Nők és férfiak is viselik, és a nőkön is meglehetősen sok és nagy ábra van.

A másik korántsem mellékes nyári jellemző az időjárás. Amikor megérkeztünk, és elég sokat fáztam, akkor írogattam az időjárásról, és úgy tisztességes, ha ezt az arcát sem hanyagolom el.  A pozitív irányultság ugye, ha valami jó, azt nem taglaljuk, csak, ha nem tetszik. Ez otthon alapállapot sajnos, itt igyekszem gyorsan magam mögé tudni. Szóval időjárás. Úgy október közepe óta viszonylag stabilan jó idő van. Értem ezalatt, hogy napos, meleg, és ahogy mentünk a nyárba, egyre melegedő. Október 29-én fürödtünk először a tengerben, megjegyzem, ez már az én korántsem hidegimádó alkatomnak is fürdésre alkalmas volt-, úh bizonyára másoknak sokkal előbb :))) ozziknak meg pláne :D
A nyár itt száraz és meleg, javarészt 26-35 fok között, néhány 40+ -os nappal. Hozzáteszem a 26 fok is sokkal melegebb, mint otthon volt. Szerencsére a meleg mellé a páratartalom alacsony (ellentétben a szubtrópusi, trópusi vidékekkel), így azért normálisan viselhető. Nem ömlik patakokban a víz rólunk :) Ahogy földrajzilag is, így időjárás tekintetében is Melbourne - Perth között vagyunk az aranyközépúton. Állandó tartozékok a napszemüveg, kalap és napvédő, bár én a kalapokkal hadilábon állok (hosszútávon egyszerűen zavar a viselése), a másik kettő jöhet :)
Az ég felhőtlen és szikrázóan kék, egyszerűen gyönyörű!

Sajnos a nyári időszakkal kézenfogva jár a bozóttűz/erdőtűz is. Néhány extrém esetről olykor még talán Mo-on is hírt hallhattunk, de másabb azért úgy tudni ezekről, h itt élünk. A forróság, a száraz növényzet, és a szinte állandó légmozgás szépen megágyaz annak, hogy ha tűz van valahol, az tarol, rohan, és elképesztő méreteket ölt. Kampányol is a kormány, h mindenkihez eljusson az információ arról, h mi a teendő, ha tüzet észlel, és hol vannak a veszélyeztetett területek.

A nyár velejárója Mo-on is az esküvőszezon, ez itt sincs másként, úgy tapasztaljuk. Mostanság gyakrabban botlunk szépruhás csoportokba a templomok környékén. Ezekben nem is volt semmi extra, néha talán az autók, amiken jött a násznép. A minap azonban (hétköznap volt!) sétáltunk le a partra, és azt láttuk, h valami sátrak állnak ott, de nem az életmentők narancsszínű cuccai. Kicsit közelebb érve láttuk, h esküvő lesz, a násznép már álldigált a homokban napernyőkkel felszerelkezve, mert aznap 40+ -os nap volt épp, hát olvadozhattak rendesen, mert még elég sok idő múlva jött a menyasszony :) Mindenesetre nagyon hangulatos lehet egy ilyen esküvő, mondtam is Lacának, h újraházasodhatnánk hasonló módon :))

Ha már beach, bizony az életmentők szolgálatban vannak, és rendszerint látunk körözni helikoptereket is az égen. Nyilván nem csak a fürdőzőket vizslatják, hanem a vízi élőlények veszélyesebb fajtáit is. Bizony, halljuk olykor innen-onnan, h cápa volt itt vagy ott a közeli partokon. Az az igazság, hogy ránk nézve ez aligha jelent veszélyt, hisz nem megyünk túl messzire sosem a vízben, és ott max apró halrajok úszkálnak, cápák nemigen :) Egy uszonyt látva azért beszaladna a madzag....

Még mindig beach-nél maradva (hát igen, a nyár témát ez erősen befolyásolja), itt a helyiek egyik alaptartozéka az esky, vagy hűtőtáska. Na nem az otthon megszokott kis ládikára kell gondolni, hanem attól sokkal-sokkal méretesebb hűtős egységekre. Ugyanis sokszor kötik össze az esti strandolást a vacsival a parton, és a hűtött italok is abban a dobozban laknak :) Ülnek a kempigszékeke, retró méretű és kinézetű dobozból szól a zene (nem üvölt), és esznek, isznak. Ehhez nem kell sátras ünnep sem, csak egy szimpla hétköznap is lehet ilyen. No, azt hiszem ez már az ozzi életérzés része :))

Az öltözködési szokásokról sokat olvastam anno, és nagyjából azt a következtetést vontam le, h nincs, vagy ha jellemezni kéne, akkor nyolcvanas évek...nos, nem tévedtem sokat, bár vannak azért elfogadható, vagy (számomra) kifejezetten csinos ruhák is, de javarészt tényleg a Magnum sorozat macáit juttatja eszembe. Különösen a magas derekú farmershort és a rövidre szabott ujjatlan ing párosítással...nem tudom mikor jön el a pillanat, amikor úgy érzem majd, h ezek nélkül nem léphetek utcára. Asszem' soha. :)

És ha nyár, akkor végül ejtsünk szót a "Festival State" programjairól. SA ugyanis ezen a néven jellemzi magát, a rendszámtáblákon is ez áll. Valóban nagyon sok, és sokféle program közül lehet válogatni, legyen az gasztronómia, koncert, kertmozi (ilyen is van :), vagy hasonlók. A nyári szünidőre aztán ezek megsokszorozódnak, célba véve a szülőket, és a lurkókat. Mivel amúgy is családbarát hozzáállást tapasztalunk mindenhol, így gyerekkel is könnyen ki lehet mozdulni, és ez hihetetlenül jó.

Összességében a januári nyár nagyon fel tud tölteni energiával minket, és tökéletes ellenpontja a téli januárnak a maga sötét, depresszív, lehangoló arculatával. Egy-egy síelés feldobhatja talán, de az sem ugyanaz, mint amit itt tapasztalunk. Ez nagyon szerethető időszak, és remélem, h hozzátok is eljut ezzel az itteni napsugarakból néhány :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...