2012. október 29., hétfő

tévézés aussie földön

Azt gondolom, hogy a tévénézési szokásokkal kapcsolatban sokféle vélemény van/volt otthon. Volt tévénk - bár sokan azt az egyre divatosabbnak tűnő életformát választották-, h tévéműsorok nélkül nézték a tv-t. Mint oly sok minden más esetén, itt sem hiszek abban, hogy ez elvágólag kellene, h működjön. A mértéktartással, ésszel végzett dolgok igenis lehetnek hasznosak.
Itt sincs ez másként, nem a tévé körül forog  anapi rutin, de azon túl, hogy szórakoztatja a nagyérdeműt, számunkra az egyik legfontosabb nyelvgyakorlási forrás is mostanság. Mert ugye ebből a -most majdnem azt írtam dobozból, de hol van az már..? - szóval lapból bizony csak angol (na jó meg néha olasz vagy spanyol nyelvű hírdás is) folyik, úh akarva akaratlanul áramlik az agyunkba. Háttérzajnak még inkább csak a rádió szól, hisz abban sok zene is van :D

Na de hogyan is tévéznek itt a népek?
Először is nincs kábeltévénk, vagy semmi hasonló szofisztikált megoldás, mert a free tv is tökéletesen megfelelő. 8-10 csatorna fogható, ami tökéletesen elegendő most még nekünk.

Gyerekműsorok:
Erről azért írok, mert szembetűnő a különbség az otthoni kínálathoz képest. Egy klasszikus gyerekcsatornánk van, de arról azt kell mondjam, h nagyon jó. (ABC4kidshttp://www.abc.net.au/abcforkids/) Amiért nagyon szeretem, az azok a műsorok, amik otthon már egyáltalán nincsenek, itt ugyanis a szokásos meséken túl olyan programok is vannak, mint amik anno gyerekkorunkban a -jobb példa nem jut eszembe, bocs fiatalok :) , a Zsebtévé volt. Ilyen a Giggle and Hoot, amiben egy fickó és egy bagoly a műsor gerince, ők mókáznak, csinálnak mindenfélét, és közben egy-egy mese is be-befér.
Ami ettől még jobb, az a Play school nevű műsor, amiben van mindig egy nő és egy férfi, akik énekelnek, mókáznak, készítenek valami tárgyat, olyan, mint egy óvodai/alsós foglalkozás sok dallal, zenével, tánccal. Beni is imádja, együtt örömködik mindig velük :D
Aztán van még Mister Maker, ő egy "bácsi", aki meg minden műsorban rengeteg kreatív dolgot csinál. Mire jó egy csipesz, mit lehet csinálni üres műanyag falkonokból, stb...Nem spanyol viasz semmi amit csinál, mégis tök érdekes, és tényleg kreatív, ezt én is szoktam nézni, h ötleteket gyűjtsek későbbre. Szerintem ezek nagyon értékes perceket adnak a gyerekeknek, és sajnálom, h otthon teljesen kikoptak a köztudatból :(

Reklámzabálók, itt a helyetek!
Erről is írtak már mások, csak megerősíteni tudom, h elképesztően sok reklám van itt a műsorok között. Néha olyan érzésünk van, h két reklámblokk között felvillant pár jelenet egy filmből is :)
A reklámokat két csoportra tudnám osztani, vannak a Klapka-féle-Vámház körút 9- típusúak, de szó szerint. Emberünk áll, és egy papírt tartva mondja a hirdetése lényegét, vagy még inkább üvölti, mert az sokkal gyakoribb. Vannak azonban nagyon jó reklámok is, színvonalasak, megkülönböztetők, maradandók. szigorúan szubjektív alapokon:
A dohányzás-ellenes kampányaik nagyon ütősek, borzasztóan realisztikusak, nem szépítgetik a témát , ez is elég sokkoló, előre szólok: http://www.youtube.com/watch?v=Pok2wRg1AoU
Ugyanígy azok a filmek is, amiben azt hirdetik, h ne vezess, ha ittál. 

Egyébként az otthoni mosópor-öblítő-tisztítószer reklámok itt sokkal kevésbé jellemzők, mosóporosokat talán 1-2x láttam. Bútor, ágymatrac, az viszont van garmadával. Ezek jó része a fent említett Klapka-style :)

Filmek tekintetében egyébként nagyon sok otthon is imsert sorozatot vetítenek itt is: Mentalista (a sármos Simon Baker ausztrál), Bones, Criminal Minds, Person of Interest (ezt otthon is nagyon szerettük), úh mindig akad valami esti szórakozásra :)

És az én egyik személyes kedvencem a 10-es csatornán heti egyszer Jamie Oliver főz. Eddig a 30-minute meals ment, most pedig már a 15- minute meals-t vetítik. Nagyon szeretem, mindkét könyvét megvettem, mert tele van jó kis ötletekkel, hogy hogyan tudunk minél rövidebb idő alatt minél változatosabb és egészségesebb ételeket főzni. 

"Dzsémi-bácsi", ahogy Bebe mondja :) inspirál a főzés napi rutinjában, azt hiszem otthon is kapható ez a könyve (a 30 minute meals), jutalékot ugyan nem kapok a népszerűsítéséért, de ajánlom :))


2 megjegyzés:

  1. Szerintem minden gyerek kedvence Miszta Méka, egyszerűen imádják. Utána meg tele a lakás azzal a rengeteg kacattal, amit gyártanak a hatására.
    Mi Dzsémi-bácsit a kajákon kívül azért nézzük még, mert mindig tátva marad a szánk az English akcentus-pöszeség párosítástól.

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...