2012. október 7., vasárnap

bevásárlókörút

Tudom, hogy nem újkeletű a téma, hisz ez mindenkinél előbukkan előbb, vagy utóbb, h AU-ban mit, hol, hogyan és mennyiért szokott venni.
Ezt meg lehet aztán spékelni azzal, hogy mindez mennyire drága vagy olcsó, ha a dollárra váltott magyar forintokért huncutkodsz, vagy már az itt kapott értékes pimidet költöd.
(Kis etimológia: pimi = pénz, a szó eredete Marcell Bencétől származik - gyermekünk tisztes neve -, aki nagyon szereti az "én elmentem a vásárba fél pénzzel" nótát, namost ő a fél pénzzel-t hamar pimire rövidítette, és ezt mi is átvettük tőle :)
Aztán a vérprofik már grafikonokat is csinálhatnak arról, h valóban melyik ország a drága, és milyen arányban költhetünk a bevételeinkből élelmiszerre és egyebekre.

Nálunk még nem jött el ez a fázis, hisz:
a) egyrészt még nincs au bevételünk, így nyilván minden drága, bár megjegyzem, nem olyan megdöbbentően sok, mint amire számítottam. Van, amire nem mondanám még így sem azt, h drága. Egyes ruhák, játékok pl. Élelmiszer így fizetve sokkal drágább.
b) mi még sokat költünk olyan dolgokra, ami a letelepedésünk része. Ha vásárolunk, még mindig kell egy-egy újabb eszköz. Pl létra, vagy fűnyíró, vagy konzervnyitó, stb. Így nem állt még be a heti rutin, nem látom pontosan, h "normál járaton" milyen költségen ketyeg el a család.

Otthon talán lustaságból, vagy kényelemből, bár én hatékonyságnak mondtam inkább :D alapvetően heti egyszer vásároltunk, a mindent egy helyen elvet követve. Ez a gyerek előtt jó volt, mert úgyis állandóan a cégnál güriztünk, így egy alkalommal letudtuk egy hétre az élelmek és egyebek beszerzését, Bebe születése után meg ugyancsak nem volt baj, ha nem hatféle helyre kellett menni, és őt is rángatni. Hogy ez jó volt e vagy sem, már mindegy, alapvetően volt minden, ha sokszor néha szidtuk is, mert a polcon elöl szinte csak a holnapi vagy tegnapi lejáratú joghurt/tejföl volt, nem baj, másztunk érte az égbe, mert oda rakták a frisset. Hogy a zöldség olyan volt, amilyen? Hááát, bosszankodtam, és esetleg mentem inkább a zöldségehez, amíg ő szebbet adott. Hogy az eladók az esetek nagy részében undokok voltak ? Majdnem mindenhol sajnos...Hogy toporoghattam a sajtos pultnél, mert kimérős sajtot akartam venni, de tojtak rá(m)? Az én bajom, vegyek előre csomagoltat.
Volt egy ilyen sztorink: Auchan áruház sajtos részleg, 2 néni bent a sajtos pult mögötti ficakban tüsténkedik (daraboltak). Én állok türelmesen, várom, h észrevegyenek, és kiszolgáljanak. Csak nem történt semmi. Integetek, feltűnően próbálom kihívni legalább az egyiket, semmi. Odamentem hozzájuk, és kérdeztem, h kérhetnék e sajtot. Válasz: nem (!) mert ők darabolnak, majd jön a kolléganő, ő adhat sajtot. Mi van? És mikor jön a kolléganő? Nem tudják, de hamarosan, csak hátrament. Nem vettem sajtot, és felszívtam jól magam, h még én kérjek elnézést, amiért jöttem.
Ez, és hasonló élmények maradtak a magyar kiskereskedelmi szappanoperákból. Nem kevés, de szerencsére szépen kikopnak majd.

Itt más a hozzáállása a bolti eladóknak. Kedvesek, udvariasak, érezhetően értünk vannak. Pedig otthon is volt azért paici verseny, és itt is nagyon erős a fogyasztásra ösztönzés.
Mégssem érzem ittáldozatnak magam, csak mert beléptem egy boltba.

Itt változtak a vásárlási szokásaink (is). Egyrészt az otthoni hiperekhez hasonlókat látogatjuk, de például rászoktunk a piacokra is. Lehet, h hülyeség, de itt egyrészről vehetsz, h cipőt a cipőboltban, húst meg a húsboltban, vagy vannak a "vegyes-boltok". Szóval vannak a nagy láncok, mint Coles, Woolworth és SA-ban a Foodland is, amik olyan Auchan/Tesco jellegűek, de itt már nem veszünk meg minden szükséges cuccot.
Zöldségért és gyümölcsért a piacra megyünk, ami nagyon jó kis program is egyben a vásárláson túl. Hangulatosak, és nagyon jó áron kiváló cuccokat lehet venni. Vannak piacok, ahol egyenesen a farmerektől, és van, ahol a kínai (vagy ázsiai) árulja. Ha tehetjük nem tőlük vesszük, abban a hitben, h a kkor a termelőtől van :)

Az élelmiszer láncok mellett vannak azok a láncok, akik engem leginkább gyerekkorom Skála, vagy Centrum áruházaira emlékeztetnek, ahol nagy területen van sokféle áru: női, férfi vagy gyerekruha "osztály", játékosztály, kozmetikumok, lakásfelszerelés, stb. Ilyenek a Target, Kmart, BigW, vagy a magassabbra pozícionált Myer és David Jones.

Műszaki cuccok terén a -már általam is emlegetett - The Good Guys, Dick Smith (na igen, ha magyarra fordítjuk a nevét, mondhatjuk, h nem szerencsés névadás :)), és a Harvey Norman a három fő üzletlánc. Vannak még mások is, de ők a legnagyobbak.
Az a műszaki cuccoknál nagyon sajátos, h az ár, amit a boltban kiírnak egy termékre, az köszönőviszonyban sincs azzal, amennyiért a végén elhozhatod.
Van egy ár az árcédulán, és rögtön van egy másik is rajta, ami akkor érvényes, ha készpénzre veszed meg. (itt ugye sokkal inkább veszik hitelkártyára). Van egy netes ára is, és végül van az, amit kialkudsz magadnak. Kötelező eleme a vásárlásnak az alkudás, kérj hot price-t, és elképesztő kedvezményeket adnak. A fenti árak is ugye egyre csökkenők voltak, azt mondanom sem kell. Szóval, amikor vettük a házba a cuccokat, a bolti/katalógusbeli mustránk alapján sem tudtuk, h mennyi lesz a vége, mert az a helyszínen dőlt el végül.
Mondok egy példát, a 149 dolláros vasalóra 99-et mondott az eladó, amikor vettük.
A tab-ra amikor vettünk egy tokot 45 Aud volt kiírva, 30-ért vettük. Szóval ez még nagyon furcsa, és totálisan szokatlan, de szimpatikus dolog :))

Az üzletek nyitva tartása furcsa a magyaréhoz képest, mi azon edződtünk, h minden nap este 8-9-ig mehetünk szinte bárhová. Naná, nem is nagyon tudtunk hétköznap korábban menni, max hétvégén...
No, itt a boltos is ember, mehessen ő is haza időben, úh nincs éjszakáig nyitva tartás. Szo-vas 17h-kor bezár MINDEN a plázában, hétköznap csütörtök a fizunap, akkor mindenki hosszan tart nyitva 8-9-ig, a többi hétköznapokon változó. Élelmiszer láncok azért nem 5-ig, de a corner shopok igen. Furcsa volt eleinte -még most is az-, de meg lehet szokni.

Én mg szeretem a Savings/opshop!salvos típusú boltiokat is. Ezek second hand shopok, azon az elven működnek, h adományokat lehet nekik adni (minden az, amit árulnak), ők eladják, és a befolyt összeget mindegyik valamilyen célra fordítja. Nagyon olcsók, és kiváló cuccokat lehet vadászni. Olyanok, mint a garászvásárok, csak sokszorosa van mindenből, és egy helyen koncentrálva :) Nagyon szeretek keresgélni ezekben is :D

3 megjegyzés:

  1. Orulok,hogy ilyen jol elindultatok, es koszi a reszletes beszamolokat.Z+Zs

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük mi is, h követitek :) Írj majd, hogy ti hogy álltok! Üdv

    VálaszTörlés
  3. A nyitvatartás itt hollandban is hasonlóképp alakul. Reggel is csak nagyon kevés bolt nyit ki korán, jellemzően 7 a legkorábbiak, aztán a többi 9-10 körül. Zárni meg szintén olyan 17-18 körül zárnak. Hétvége meg egy másik történet. Vasárnap kb felejtsd el, hogy vásárolni akartál/kéne, szinte semmi nincs nyitva. Ha mégis, az is elég hamar, talán legkésőbb 15 körül bezár.

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...