2013. március 14., csütörtök

kettes számú jogsi

A március elsejei változások miatt kaptam magam, és úgy döntöttem, h beszerzem a helyi papírok (kártyák) egyik legfontosabbikát én is. Írtam már róla, h a 475-ös vízum (ami van nekünk) nem kötelez arra, h jogsit szerezzünk 3 hónap leteltével, de nyilván jobb, ha van, hisz itt az igazol minket mindenhol a legegyszerűbb módon.

A szabályozásból úgy véltük, h elméleti vizsgát kell majd tennem, csak gyakorlatit nem:
A person aged 25 years or older with a driver's licence from one of these countries is treated the same as someone who holds a licence from a recognised country and is not required to undertake any driving tests.

If you are aged under 25 years and hold a licence from a country where "driver experience" is recognised, you will be required to pass a theory and practical driving test in order to obtain a South Australian driver's licence.

így hagytam magamnak kis időt, h átfussak párszor a tesztkérdéseken, nehogy pórul járjak :)
A gyakorlás során elég hamar kirajzolódni látszott, h ez (sem) egy rocket science itt AU-ban, inkább a józan paraszti ész hajtja meg a kérdéseket, semmint a tudományos háttér, ami végülis nem olyan nagy baj talán. Így valszeg a kevesebb tárkapacitással ellátottak is meg tudják tanulni amit kell.

Felkészülten odacsattogtam szerdán a Service SA irodájába. 4 papírt kérnek, amiből egy azt igazolja ahol lakom, ezt a jogsi hiányában a bank tudja igazolni, úh kaptam egy formot, amivel átmentem a bankba, majd vissza a már hiánytalan pakkal a service SA-ba. Jelentkezés kitölt, és vár. 
Már megint egy gyors, hatékony, és nagyon tetszetős ügyfélkezelés rendszerbe csöppentem, de tényleg. Sokan voltak/tunk, de tök jól haladt, és mindenki nagyon udvarias, segítőkész, mosolygós volt.

Egy fiatal fiúkához osztott a gép, odaadtam a paírkáimat (bankkártya, magyar jogsi, útlevél plusz a banki papír) megnézte, lemásolta, rendszerbe bevitte az adataimat, és majdnem kész is voltunk.
Kérdezte, h hány évre szeretném a jogsit, amihez segítségül odaadott egy papírt, azon sorban az évek, és mellettük az összeg, amennyiért arra az időszakra igényelhető a jogsi.
Mivel nem volt jelentős kedvezmény a hosszabb időtávokra sem, így az 5 éves periódust kértem, ez 206 dollárért választható. (a 10 éves 400 körül volt). 
Fizettem és cserébe kaptam egy papírt, ami az ideiglenes au jogsim, amíg a plasztik meg nem érkezik 1-2 héten belül.
??? (ez belül rajzolódott eközben a fejemben. Kész vagyunk? Ennyi az egész?)
Fáradjak még a másik pulthoz, ahol lefotóznak a jogsihoz. (Hú, szerencse, h reggel kis vakolatot dobtam magamra...bár a fotót nem láttam, majd a végeredményt kapom csak kézhez).

Fotó után távozás, végeztem is.

Jelentem, nem kellett vizsgáznom, csak a papírokat odaadni, fizetni, és kész. Most vagy nem jól értelmeztük, vagy nálam kihagytak valamit, mert még új a szabályozás, vagy ez a normál menetrend, és tessék örülni:) Szuper hatékonnyá vált az új rendszer, köszönjük :)))



4 megjegyzés:

  1. Gratula a jogsihoz!!! :))) Nekünk is ugyanilyen könnyen és gyorsan ment (már azt leszámítva persze, hogy én csak másodszorra mentem át a gyakorlati vizsgán :D).
    Meg itt Perth-ben is talán ha 50 percet töltöttünk ott összesen (várakozással együtt), és ezalatt megvolt minden okmányunk bemutatása, ellenőrzése, látásvizsgálat, vic jogsik leadása, egyben új WA jogsik igénylése, fotózás és még egy kocsi átiratás, rendszámcsere is! :)

    Kérdésedre válaszolva: nem hagytak ki semmit; régóta van magyar jogsid, 25 is elmúltál, úgyhogy az új rendszer szerint simán megkapod az ausztrált. A kulcsszó szerintem az "any" a fent idézett mondatban: a "not required to undertake any driving tests" az magában foglalja az elméletit és a gyakorlatit is :)

    Ügyesek vagytok, grat még egyszer! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Ági,

      Lényeg a lényeg, h nagyon pikk-pakk ment, ez szuper ügyfélélmény volt :) Puszi

      Törlés
  2. Gratulálok!! Akkor most már te is száz pontos vagy (jogsi, bankkártya, egészségbiztosítási kártya)!
    Tényleg hihetetlen, hogy milyen gyorsasággal és stressz mentesen lehet az ilyeneket intézni itt, a jogsi csináltatás nekünk sem volt több, mint 20 perc várakozási idővel együtt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi-köszi, látod erre nem is gondoltam, h 100 pontos lettem, ez itt nagy mérföldkő :)

      Törlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...