2013. március 26., kedd

doktor csók

Mindhárman kipipálhatjuk mostanra a "már jártam orvosnál Ausztráliában" rubrikát a személyes űrlapunkon.
Laca még az első hetekben, mert még nyáron - Egyiptomban - Beni "kicsit" beledolgozott a szemébe, ami sokáig érzékeny volt utána is. Aztán itt egy szép szeles tavaszi tengerpartos séta alatt sikerült a homoktól újra olyan állapotba kerülnie, ami orvost kívánt. Kapott cseppet, attól helyrejött, pont.
Aztán jöttem én a fogorvosos sztorimmal, és, h kerek legyen a történet, sajnos Beni is beállt a sorba múlt héten. Róla tudni kell, hogy eddig kizárólag fogzás miatt volt láza, vagy kevésbé jókedvő, hála az égnek (és talán az anyatejnek ?) más gondunk nem volt. Aztán amikor elkezdett közösségbe járni, nagyjából borítékolhattam annak lehetőségét, hogy előbb vagy utóbb találkozik valami vírussal vagy bármivel, ami ledönti a lábáról. Ez sem azonnal következett be, aminek nagyon örülök, de mostanra csak elkapta egy kis kór. Múlt héten csütörtökön este nagyjából minden előzetes bejelentés  tünet nélkül egyszercsak felszökött a láza egészen magasra. Volt itthon Nurofen, egy adagot kapott is, de a hatás nem volt a régi, mert a gyógyszer volt már az kicsit. Nyitva volt egy ideje, még otthonról hoztuk. Másnap egész nap lázas volt, még hűtőfürdőt is kapott, ami mondjuk segített is. Eddigre nagyjából sejtettük, h most nem fogzás lesz a hunyó, úh péntek este elmentünk orvoshoz, jobbnak láttam nem várni.
Erről kicsit:
Itt a háziorvosi rendszer magánkénzben van. Nincs olyan, külön, h  gyerekorvos, vannak az eü-i központok, ahol a háziorvosok vannak, ebből egész sok van itt, a környékünkön is többől lehetett választani. Van ahová időpontot kell kérni, és van, ahová lehet menni anélkül is. A közelünkben van egy nagy, akik minden nap (az év 365 napján) nyitva vannak este 10-ig, és nem szükséges előre időpontot kérni, úh oda mentünk.
Recepción jelzi a beteg, h miért jött, kifizeti a díjat (65 dolcsi vagy 100 attól függ hánykor mész, este 8 kor már 100 volt), leül, és vár. Több rendelőben dolgoztak párhuzamosan, gyorsan haladtak, és ráadásul mikor Laca a bejelentkezéskor mondta, h magas láz és kisgyerek párosítás van a betegnél, előre is vettek minket.
A váró nem egy Heim Pállal azonos hely volt, és ezzel sokat elárultam róla. Nekem olyan benyomásom volt, mintha egy szálloda (nem luxus) halljában lennénk. Az egyik oldalán a váróból nyílt a gyógyszertár, ami olyan volt, mint a szállodákban a shopok. Na mindegy is. Szóval kis várás, doktor kijön, szólítja a beteget, bekísérés.
Doktorbácsi köpeny nélkül, mint  afogorvos is, de maszkot húzott az arcára ő is. Elmondtuk mi a szitu, megnézte fülét, torkát, meghallgatta mellkasát, stb. Erős tüneteket nem talált, de a torka gyanús volt, kapott Beni antibiotikumot.
Átsétáltunk a recepttel a gyógyszertárba, kiváltottuk, és hazajöttünk. Nagyon gyorsan megvolt, összbenyomás teljesen jó.

Az orvosnál/gyógyszerárt fizetett összeget utólag lehet a privát biztosítóval téríttetni, csak be kell menni hozzájuk, és ott fizetik is azonnal.

Szombat-vasárnap adagoltuk a gyógyszert és lázcsillapítót, határozottan javult is a helyzet, csak közben arra kezdett panaszkodni a gyerek, h fáj a szája belül, így ivás-evés az kínnal keservvel ment csak. Mindemellett apró pöttyök is megjelentek a testén, úh bár talán világos az a tény velem kapcsolatban, hogy nem kergetem a magyar dolgokat itt kinn, egy- a többiek által már sokszor emlegetett és dicsért- magyar dokihoz is elvittük hétfőn Benit, hogy biztos, ami biztos kiderüljön nem az antibiotikum okozza e az új tüneteit. Ő doktor Kiss G. (dr kiss miatt a cím :). Valahogy ebben a témakörben így éreztem helyesnek, ha magyar orvos is látja.
Kiderült, h nem a torkával van baj, hanem egy itteni ún mouth-hand-toe vírust kapott el, ami a szájban és a kézen-talpon apró kis kiütésszerű formát ölt, és a szájban nagyon fájdalmas. Benci szerencsére csak a szájában hordozza, máshová nem ment. Gyógyszert nem is kell szednie, elmúlik majd, csak fájdalomcsillapítót adunk szükség esetén, bár úgy tapasztaljuk, h gyorsabb a lefolyása, mintha mindenhol lenne, mert már sültkrumplit eszik két napja, amit általában nem támogatok, de legalább eszik végre :))

Egyik doki sem volt jobb, vagy rosszabb, csak a tény, h magyarul választékosabban tudom elmondani a tényeket, és meghallgatni a lehetőségeket, ez számomra nagyon megnyugtató volt.
Itt is kicsengettünk 70 dolcsit, nála ennyi volt a díj (ezeket tájékoztatásként írom, h lássátok mennyi az annyi).
Dr Kiss egyébként sok-sok éve van itt, már erősen töri/ keveri az angollal a magyart, de nagyon kedves volt.

Ne legyünk gyakori vendégek nála, és máshol sem betegség miatt, de pozitív benyomásokkal távoztunk, az biztos.
Rólunk szól a szolgáltatás, és nekünk, mint minden helyen, ahol ügyfélként, kliensként, betegként, vagy nevezzük bárhogyan, megjelenünk. Ez priceless.
1 megjegyzés:

  1. jó kis írás, köszi! Remélem, Beni már jobban van! Szegény kis prücsök! :( De arra gondoltam, talán kint érdemes egy helyi kisbaba nevelési könyvet beszerezni, hogy az ottani specialitásokat felismerje az ember lánya, nem? Legalábbis az én babakönyveimben benne vannak a főbb gyerekbetegségek tünetei, gyógymódok, stb, de amit írtál, olyan nincs benne.

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...