2013. április 2., kedd

Első ausztrál húsvétunk

Nagyon gyorsan repül az idő, kommersz felütés, de igaz. Máris húsvétoltunk, pedig még a karácsony emlékei sem koptak fakóra.
A furcsaságok sorát csak erősíti a nyári karácsony után az őszi húsvét, de már olyan nagyon fel sem tűnt ez  az apró eltérés.

Talán egyrészt azért nem, mert itt ugye nem is ez tavasz-újjászületés témakörre fűzik ezt az ünnepet. Nincsenek olyasféle hagyományok, mint Mo-on voltak, bár azok is inkább gyerekkoromban. Ma már aligha divat a locsolkodás, annak meg a gondolatától is nagyon távol állok, hogy a kisfiamat körbeküldjem a rokonok/ismerősök között, pénzt és csokit "szerezni".  Nagyjából ilyesmi irányba tolódni látszik ez az ünnep... No, itt ez a veszély nem is állt fenn :))

a kskosár festése Beni munkája
Itt a húsvét egyik nagyon fontos velejárója a 4 napos hétvége volt, ugyanis már nagypéntek is szünnap. Olyannyira, h a boltok is mind zárva voltak, míg szombat-hétfő hármasban ki nyitva, ki meg zárva.

A 4 napra semmi komolyabbat nem terveztünk, inkább több kiruccanást, bár az időjárás picit szeszélyesebb volt a napokban, így a kinti programok menetrendjét át tudta rajzolni hamar.

Itt ugye ősz van, és ezzel az évszakkal itt még először találkozunk. Érdekes, de sokkal inkább emlékeztet a magyar tavaszra, mint őszre (már amíg volt olyan, h tavasz, otthon). Egyrészt ugye itt nem sok lombhullató növény van, így azok öltözékének vesztésével járó melankolikus érzések nem párosulnak az ősszel, másrészt  a fény és a meleg is inkább tavaszi, annak szeszélyeivel. Az elmúlt kb 1 hét nagyjából ilyen. 20-22 fok kis plusz-mínuszokkal, és hol esik, hol borús, hol meg süt a nap. Ahogy ezek váltakoznak, úgy cserélhető a ruhatár melegebbre és vékonyabbra napon belül is :) Ahogy nézem holnaptól újra nyárisabb lesz az idő, 25-28 fok napsütéssel, ami igencsak nyárias itt.

Ezt pedig a másik oviban gyártották "közösen".
Egyvalami mutatja nagyon markánsan az ősz jelenlétét, az pedig a nappalok rövidülése. Nyáron itt este kilencig simán világos van, és amíg le nem bukik a nap a horizonton, addig igazán süt is, nem csak világít. Ez az időpont most már 8 óra előtt van kicsivel, és amikor órát állítunk, akkor ugye 7 órakor lesz mindez. Szerencsére olyan rövidre nem zsugorodik, mint otthon, amikoris egy-egy téi napon 3 után alkonyul.

Apropó óraállítás: igen, hétvégén fogjuk átállítani, kicsit csúszva az otthonihoz képest, de azt követően 7.5 óra lesz az eltolódás a jaunkra (vagyis 2 órával rövidebb, mint korábban).

Szóval húsvét. No nagy feneket nem kerekítettünk  adolognak, sem gasztro, sem hagyományörző oldalon. Beni mindkét ovijában erős téma volt, kézmműveskedtek is, úgyhogy csirke, tojás, kiskosár témában kiművelte magát az angolszász hagyományok szerint :) Egyébként aranyos, és ötetes megolsáokkal álltak elő az óvónénik.
Miért a kiskosár a fő téma?
Egg hunting a szabadban :)
Itt ugye a húsvét egyik fő attrakciója a gyerekeknek az "Easter egg hunting", vagyis húsvéti tojásgyűjtés. Ennek több módja is létezik, a leegyszerűsített rövid  lényeg az, ami a neve is, vagyis előre elrejtett tojásokat kell megtalálni, ás begyűjteni. Láttunk mi is számos ilyet a sétáink során a parton :)

Itthon is kis dekor készült azért, de talán jövőre már jobban be tudom vonni a gyereket, és izgalmasabb lesz a rákészülés. Lássuk be, idén a csokitojás szintjén megragadtunk, mármint azzal kötött szoros barátságot a gyerek.

Péntek délelőtt még a házimunka kapott főszerepet, de délután csaptunk egy kiadós bicajos-gyalogos túrát, ami nagyon jól esett, és éppen nagyon szép idő volt.

Ez egy cca 4+km-es Somerton Park-Glenelg túra volt, amit Beni is végignyomott teljesen (főleg miatta ez a limit kb), és nagyon élveztük. Végig közvetlenül a tengerpart meletti sétányon.... Mi kell még? Semmi (na jó, egy fagyi jól esett...:)Aztán másnap szomorkásabbnak indult az időjárás, úh kitaláltuk, h elmegyünk  old tailem town-ba, amiről már hallottunk többször is, csak nagy melegben sosem vágtunk neki, meg aztán 5-ig vannak nyitva, úh ebéd után már nem indultunk sosem útnak, mert kell rá idő.
Most azonban időben kiagyaltuk, így a szombatot rászántuk erre a programra. A linkelt oldalon láthatjátok, hogy ez egy magyarországon is ismert múzeumfalu jellegű valami, csak értelemszerűen az ausztrál hagyományok, és régmúlt ereklyéivel, épületeivel, használati eszközeivel. Mi nagyon szeretjük az ilyen jellegű dolgokat, Osloban is jártunk egy hasonló helyen, ott sem hagytuk ki, és itt itt sem :) Hihetetlenül hangulatos, érdekes, és fárasztó :) Rengeteg nézni-és látnivaló, és igazán élethű, hisz minden darabja valaha a valóságban szolgált arra, amit most kiállítottak benne. Korabeli, posta, mozi, bank, hotel, templom, lakóházak, hentes, pék és sorolhatnám. 12 utca telis tele. Fantasztiukus volt, biztosan visszamegyünk még máskor is.
Néhány kép a hangulatáról:


a bárzongorista :)

a kijáratnál ez áll. Jópofa :))

Beni is nagyon élvezte, másnap is kérdezte, hogy megyünk e újra vissza...

Húsvét vasárnap délelőtt a felhők legyűrték a napsütést, és csavartak is magukból némi csapadékot, de délutánra újra szép idő lett, úh újra útra keltünk. Glenelg volt ismét a célpont, mert ott volt aznap ugrálóvár, arcfestés, meg hasonló gyerekprogramok, de mire odaértünk ezek véget is értek. Gond egy szál se, bicaj nálunk, úh mi sétáltunk egy nagyot, törpe tekert, és felkutattuk a helyi játszóteret, ott még úgysem jártunk.
És ott bekövetkezett az, ami még sosem, egymással diskuráltunk épp a gyermekkel, amikor odajött egy kisfiú, és közölte, h ő is magyar, és onnantól nagyjából abba sem hagyta a beszédet :)) Egy nagyon helyes kiskölyök, aki persze nem egyedül volt, csak anya a játszótéren kívül ült egy másik magyar (származású) anyukával, úh azonnal két új magyr kapcsolatra is szert tettünk. A kissrác és beni attól a perctől elválaszthatatlanok voltak, pedig 4 évvel idősebb a kisfiú, de ez egy pillanatig sem volt gond. A vicc az, hogy ráadásul itt lakunk egymnástól egy kőhajtásnyira, és ennek ellenére egy 10km-rel távolabbi játszón futottunk össze. Ilyen az élet :)

Másnap találkoztunk is velük újra, mint kiderült mindkét gyerek úgy ébredt, h mikor találkozhat a másikkal...:) Átjöttek játszani, és nagyon jól elvoltak a srácok. Örülök neki, legalább tanul Gábortól Beni, és mivel neki sincs testvére talán jól jön időnként egy kis törpe, akitől ő sokkal okosabb, és tanítgathatja :) Szóval teljes az öröm.

1 megjegyzés:

  1. azok a tojások a köznépnek vannak elszórva, tehát aki megtalálja azé, vagy valakik ott keresgéltek a közelben?

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...