2012. november 18., vasárnap

előkarácsonyi hangulat avagy tényleg fejjel lefelé vagyunk :)

Teljesen világosan emlékszem arra, amikor tavaly télen nézegettem az ausztráliában élő barátnőmtől kapott digitális fotóalbumokat, és hihetetlenül fantasztikusnak találtam azt, hogy mekkora élmény lehet tangapapucsban és rövidnaciban karácsonyozni, miközben dinnyelé csorog végig (jó esetben csak a szádon :)), és nem tudod, h a napon, vagy az árnyékban jobb e most neked.
Otthon a november talán az egyik leglehangolóbb hónap, akkor válik az ősz igazán barátságtalanná a legtöbb esetben, és még a karácsony -és az azzal járó 1-2 hetes évvégi szuszi-pihi - is távolinak tűnik. Sosem szerettem igazán a telet. Vannak szép pillanatai, vannak olyan élmények, amit csak a tél, vagy a havas táj adhat, de mindig is azt mondtam, h nekem nem hiányzik a tél. Ha havat akarok látni, akkor kimegyek Ausztriába, és 5-6 óra alatt olyan helyen találom magam, ahol fantasztikus hegyi levegőt szívhatunk, és a tél valahogy más arcát mutatja.
Aztán most itt ülök november 18-án a nappaliban, kint ragyogóan süt a nap, és bár ma inkább egy meleg tavaszi, mintsem nyári nap van, és teljes zavarodottság van olykor bennem a hónapok és évszakok totális fejenállása miatt. Most kicsit többet kell(ene) utazni ahhoz, h szánkózzunk, vagy síeljünk egyet, most az picit elérhetetlennek is tűnik. Kicsit hiányzik az az illat, amit akkor éreztem, amikor a cserépkályhában elkezdett ropogni a fa. Amikor skype-on beszélek a szüleimmel, látom a cserépkályhát a háttérben (megtartották a gáz mellett, mert valahogy csak az adja az "igazi" meleg-érzetet számukra), és akkor lehet, h egy kicsit hiányzik a tél. Talán csak napokra, mert tudom, hogy huzamos ideig utálnám, de ennyi idő alatt nem tudta még az agyam helyre rakni, hogy akkor most mi is van. November, de tavasz, tavasz, de nem ritkán 30 fok közelében, és verőfényben jön a Mikulás, aki itt Father Cristhmas....
Szóval nem megy egy csapásra ezeknek a dolgoknak a maximális befogadása, persze ez nem egyedi, az egyik baráti házaspár 3 éve van itt, és még mindig furcsa ez nekik, úh nem ijedtem meg, csak elgondolkodtam ezen kicsit :)
Azt hinnénk, hogy a "jót" könnyű megszokni, és csakis nyár legyen mindig. Ez az esetek legnagyobb részében igaz is talán, de itt ez a fránya karácsony, ami a maga téli hangulatát és nosztalgiáját nem akarja nyári környezetbe helyezni egy csapásra. Van még rá időm, hisz van még pár hét addig, de meglehetősen intenzív már most is a karácsony jelenléte a városban.
Arról nem nagyon érdemes szót ejteni, hogy az üzltekre ez mennyire igaz. Októberben már javában karácsonyi dekor fogadott minden látogatót, és minden létező termék fején van egy Mikulás sapka, már ha van feje, vagy valami gömb alkatrésze fej gyanánt :) Ugyanez a kotta a karácsonyfás verzióra is. Ötletes egyébként egyik-másik :)

Ami teljesen szokatlan az az ún Christmas Pageant (karácsonyi parádé, felvonulás) sorozat, ami a városban zajlik. Múlt szombaton volt a nyitó rendezvény, ami a legnagyobb, és most sorban következnek, ahogy láttam még úgy 10-12 helyszínen kölünböző helyszíneken december 16-áig.

Ma volt Glenelg-en egy ilyen felvonulás, és ezt meglátogattuk mi is. Nagyon hangulatos, vidám esemény, a magyarországi virágkarneválok, és régi május elsejei felvonulások hangulatát is idézve. Egymás után jöttek a csoportok, különböző iskolás, sportcsapatok, vagy zenekarok, és karácsonyi jelmezben, karácsonyi zenébe burkolva vonultak-integettek vidáman :)

Olyan útszakaszon haladtak, mint bp-en a körú, vagyis két oldalon út, középen villamos sín. Ez volt lezárva, és az út két oldalán az emberek, hosszűhosszú szakaszon, egészen majdnem a partig.

Talán a képek visszaadnak a hangulatából:
Ami nagyon szimpatikus volt, hogy amikor vége lett, és sétáltunk vissza az utca eleje felé (vagyis a tömeggel ellentétes irányban), akkor láthattuk, hogy az utolsó felvonulót követő kíséret elvonultával egy időben meg is jelent a még lezárt útszakaszon egy kukásautó, egy takarítóautó, és percek alatt olyan állapotok voltak utánuk, mintha nem lett volna felvonulás 10 perccel azelőtt még.

Visszafelé már ez a látvány fogadott minket,és hangsúlyozom nem órák múlva :)


2 megjegyzés:

 1. :D Tisztán emlékszem, ahogy az első itteni karácsonyunk előtt nézegettem a szokásos K-Mart, Big W stb. reklámújságokat, és a karácsonyi motívumokkal, fenyőágakkal, hópelyhekkel(!), télapókkal díszített oldalakon ajándékötletként főleg BBQ sütők, BBQ felszerelések, kempingcuccok, bringák, kerti bútorok, gazebok, légkondik, na meg mindenféle medencék meg felfújható medencés játékok szerepeltek. :) Teljes zavarodottság. :D

  Eleinte semmi karácsonyi hangulatom nem volt, aztán szép lassan hozzászoktunk, sőt, örömmel vettük át a december eleji karácsonyfadíszítés szokását is (nagyon szeretem a karácsonyt, a hangulatát, a dekorációkat, a teljes pompájában álló karácsonyfát, így nekem csak jó, ha már hetekkel korábban csodálhatom :))
  Idén már az 5. karácsonyt ünnepeljük itt, down under, és most valahogy még a szokásosnál is korábban elfogott a készülődés láza; már nézegetem a díszeket, dekorációkat, és már a fánkat is update-eltük egy nagyobbra :)) A nyári karácsonynak is megvan a maga hangulata: pl. a meleg decemberi estéken egy fagyival a kezünkben nagyokat sétálni a csodaszépen feldíszített házak között :)

  Szuper lehetett a felvonulás, átjön a fotókból is! Bebe pedig hihetetlenül cuki!!! :)))

  VálaszTörlés
 2. Szia Juanita!

  Írtam emailt, majd csekkold pls!

  Üdv:
  Pudlee

  VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...