2012. november 4., vasárnap

Adelaide

Tulajdonképpen a városról még elég kevés szót ejtettem, pedig bőven ad okot arra, h szóba hozzam :)


Azok számára is akik idefelé kacsintgatnak, és azoknak is, akiket pusztán amiatt (is) érdekel, mert mi éppen itt élünk :)

Számos meglepetést tartogatott nekünk is, pedig azt nem mondhatnám, hogy nem előzte meg alapos kutatómunka döntést, és a kiutazást. Mégis.
A legszembetűnőbb különbségekről már a legelején írtam, most nem is ugyanazokat szeretném ismételgetni. Adelaide itteni viszonylatban kisebb város, a megapoliszokhoz (Sydney, Melbourne) képest mindenképp, de önmagában - itt élve és tapasztalva - mégsem az.

A város jellegéből adódóan azonban mégis kisváros, hisz maga "a city"rész valóban nem óriási, azonban a világon egyedülálló módon csupa zöld veszi körbe körül. Na nem mintha erre különösebb szükség volna, hisz az egész városra ezt lehet mondani, hogy zöld. nagyon zöld (mint az Ötödik elemben anno a Fhloston bolygón Geszti szinkronjával kérdezgette Ruby Rhod, h mennyire volt zöld a műsora...nagggyon zöld :)). Parkok tömkelege, nem picik, nagyok, és sétányok, és a természet mindenhol. Nincs szmog, én még egyáltalán nem éreztem, főleg ha jön egy kis szél a tenger felől, akkor meg csak a finom tengeri illat lengi be a tájat. A buszok nagy része gázzal működik, így a budapesti velem egykorú, vagy legalábbis csilliárd kilómétert futott buszainak bűzokádásának itt nyoma sincs.

Ahogy a térképen is látszik - és mindezt nagyon leegyszerűsítve -, Adelaide nyugati és déli részének egy szakasza tengerparti, ugyanakkor észak keleti irányban (itt a képen úgy 2 óránál :) hegyvidéki jellege van. Ez a bizonyos Adelaide hills, szóval nem az Alpokot kell ide képzelni, de szerintem kifejezetten hegyes vidék. Déli irányba haladva is sok dombos rész van, ott is és északon is ezeken a területeken vannak a híres szőlőültetvények, és a híres borvidék. Ilyen pl barossa Valley, Clare Valley, vagy McLaren Vale. Eddig mondjuk nem sok bort fogyasztottunk, nagyon sokat nem is fogunk magunkat ismerve, de amit ittunk, nagyon fnom fehérek voltak.
Egy szónak is száz a vége, tényleg bámulatos a természet errefelé, és sokkal változatosabb, mint hittük volna. Nyilván a tengerpart szépségeit nem kell részleteznem, bár az is el-eltér attól függően, hogy melyik részre megyünk. A város mellett ugye nem a közvetlen nyílt óceán van, hanem a StVincent Gulf, így más az arculata, mint például Victor Harbornál délen, vagy akár a Kangaroo island-en, ahová tervezünk is menni majd valamikor.

Az utak mindenhol kiválóak, jó itt télen a jéggel meg a faggyal nem kell küzdeni, de a meleggel az év nagy részében igen, és mégsem láttunk eddig kátyús utat, vagy méginkább nyomvájúsat. Útépítést, útjavítást annál többet. Képzeljétek, ismerik azt a megoldást, hogy forgalmas útszakaszt nem napközben zárnak le és nem napokra, mint Bp-en, hanem este kivonulnak giga apparátussal, extra lámpákkal, és őrült güzü módjára csinálják a javítást, pedig ez alapvetően nem ausztrál mentalistás. Szemtanúi voltunk a minap ennek.

A belváros nagyon hangulatos, tele nagy-nagy épületekkel, ezek már talán picit történelemszagúak is :) Itt koncentrálódik az üzleti élet, mint más nagyvárosokban is, mégsem tűnik élhetetlennek. Vannak nagy bevásárlóközpontok és sétálóutcák, kicsit Váci utca és Városliget feeling az egyik része- számomra :) Itt van egy folyó a city-n belül (River Torrens), ez mondjuk nem Duna méretű, de nagyon hangulatos. Látszik, h a city-ben pörögnek a népek, de szerencsére innen 20-25 perc alatt a legtöbb suburb elérhető (autóval), és így nem órák múlva érhetnek haza. (busszal nem tudom mennyi).

A kerületek, vagy suburb-ök jellege nagyrészt azonos, ha azonos részen találhatók, értsd a tengerpatiak, vagy a hegyesek. Mindegyikben takaros, tiszta rendezett tágas utcák, javarészt szép és rendezett házak, és vannak kereskedelmi központjaik, ahol a kerületek saját üzletei szolgáltatói vannak, ugyanakkor itt nagyon sok a street shop, vagyis azok, amik simán az utcáról nyílnak (mint a körúton régen).


a Parlament
turistának álcáztuk magunkat :)

sétányok zöldben legbelül isa folyópart egy része


annyira szép bevásárlós szakasz :)
hát igen,
más kukázót még nem láttam...

érdekes szobrokkal ..:))

Nehezen tudnám letagadni, hogy szeretem ezt a várost, a maga "falusias jellegével", ahogy sokan mondják, de épp annyira nagyváros, amennyire kell, és annyira falu is valóban :) Tágas, szellős, élhető, nyugodt és szép. Rengeteg kirándulási lehetőséggel a városban és a környékén is.

Van egy weboldal, ahol nagyon sok ötletet szoktam gyűjteni a kirándulásokhoz:
http://www.weekendnotes.com/ itt nem csak Adelaide-re, de sok más Ausztrál és brit városra vonatkozóan is vannak tippek. Akár egy séta, vagy játszótér legyen a cél, akár koncert, vagy fesztivál.

Itt már dübörög a karácsony előtti őrület, és ez nem csak az üzletekben, hanem pl jövő szombaton már karácsonyi felvonulás lesz, majd beszámolok arról is :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...