2012. szeptember 14., péntek

Kulcsrakészen

Képzeljétek el azt a helyzetet, amikor új TV-t akartok venni. Legtöbb esetben azért ilyesfajta dolgot nem impulzus-vásárlás után viszünk haza. Neten nézegetés, tudás, árak, méretek, kompatibilitás, hány műholddal kommunikál (mert manapság kb itt tartunk kis túlzással nyakon öntve mindezt), szóval egy ilyen cucc kiválasztása sem egyszerű feladat, és akkor még árakról nem is esett szó. Namost mi a héten nemcsak hogy egy tv-t, de hűtőt, porszívót, mosógépet, mikrot, hifit is vettünk. Ezek nélkül elég nehéz volna egy üres házban a mindennapi élet :) Többek között ezért is hallgattam mostanság. Egész héten 1x lett volna alkalmam írni, de akkor meg az istennek sem akart betöltődni ez az oldal.
Szóval nagybevásárlást tartottunk, mert most méretes dolgokat vettünk :D az egész hetes előkészület után tegnap és ma zajlott mindez.

Ráadásul ma volt a nagy nap, amikor átvehettük a kulcsokat a házhoz az ügynökségen, úh izgi nap volt (én izgultam kicsit:))
10.30-ra kellett mennünk az ügynökségbe, ahol kb 5 perc alatt végeztünk is. Megkaptuk a paksamétát a házról, terms and conditions, fotók, tudnivalók stb, h majd tanulmányozzuk át. Fizetni  majd kéthetente kell  a bérleti díjat. Aláírtunk 2 helyen, kulcsot megkaptuk, és elköszöntünk. Nem húzták az időt semmivel. Ja, az vicces, h egy kulcsot adnak, majd másoljunk magunknak nyugodtan :) itt aztán tényleg a bizalom az alapja mindennek.
A kulccsal egyenesen mentünk a házhoz, h mérjünk végre, mert ugye egyetlen alkalommal voltunk ott, a megtekintéskor, és azóta sem, úh bizonyos bútorokhoz muszáj volt mérni. hamar ki is derült, h az általunk választott hűtő bizony szélesebb, mint a neki szánt rés a konyhában, úh azt módosítani kellett másikra. Körbenéztünk, és konstatáltuk, h szebb, mint emlékeztünk (pedig a felhős idő miatt még a nap sem sütött be :( )... és a másik meglepi az volt, h kifestették a házat. Amikor megnéztük, mondtuk az ügynöknek, h kicsit maszatosak  a falak, aztán annyi. Most meg láttuk, h újra van festve, és még picit érződött a festékszag is :)
Csináltam pár képet az üres kecóról, majd jó lesz ilyen volt - ilyen lett alapnak :)
Íme:
Ház bejárata (ez még ügynökségi fotó volt, kicsit homályos...)

Ez a folyosó a bejárat felől

étkező-nappali páros, a bal oldali üveges az ajtó az udvarra

konyha + apa tanulmányoz

hálószoba 1 (függönyök és árnyékolók mindenhol vannak, azt venneünk sem kell)
mosókonyha

fürdő1 és gardrób szoba, amik a nagy hálóból nyílnak
fürdő 2 ebből külön nyílik egy 2.wc és a fürdő+zuhanyzó egység

A bútorok, teki cuccok kutatása, kiválasztása mellett a másik feladat az volt, hogy intézzük a különböző szolgáltatókkal az áram/gáz/internet/víz  bekapcsolását. Azt itt a bérlő intézi. Épp ma beszéltük reggelinél, hogy ez itt milyen egyszerű, gyakorlatilag neten lehet mindenkinél regisztrálni mindent. nem kell odameni, várakozni, és 66 féle papírral igazolni, h ki vagy, miért jöttél, és mi közöd ahhoz az ingatlanhoz. Egyszerűen megadtuk a címet, és az ahhoz kapcsolódó igényt.
Internet kapcsán is kiválasztottuk a csomagot, és visszajeleztek emailben + sms-ben, h mikor jönnek majd beszerelni a cuccokat. Ott már sokkal jobb lesz a net, kicsit rugalmasabban tudom majd a blogot is írni, remélem :)

Kifelé jövet találkoztunk a szomszéddal is, épp  a garázsban pakolászott. Köszönt, és az első dolog volt, amit mondott, h nyugodtan használjuk az ő kocsibeállóját is, ha majd költözünk és szükség volna arra is. Kedves embernek tűnt, tőlünk idősebb, és Robert-nek hívják eddig ennyi derült ki :)

Hazafelé jövet bevásároltunk mindenféle mosó-és tisztítószereket, hogy holnap kitakarítsunk. Ugyan szerencsére - ahogy talán a képeken is látszik -, komolyabb kosz sehol sincs, de mégiscsak akkor tudom majd tisztának, ha én csináltam végig. Ablakok vannak bőven, és azt utálom tisztítani, de ez van, világos ház = sok ablak. 

Függönyöket sehová sem kell vennünk, hála az égnek, az olyan macerás dolog, és lámpákat sem, mert mindenhol vannak. Így "csak" a bútorok vannak még hátra. Azok javarészt vagy az IKEA-ból vagy a gumtree-ről lesznek. Ez még függőben. Ha találok a gumtree-n akkor azt preferálom, ha az állapota is megfelelő. Ugyan a kanapés sztori nem volt sikeres, de bízom benne, hogy majd más összejön.

A teki cuccokat mind a Good Guys-nál vettük ez most még csak az ozzi-földieknek mond valamit, de hamarosan írok majd az itteni kereskedelemrő is, ahogy már korábban is beharangoztam :)

Csütörtökön délután még vendégségben is voltunk egy másik magyar családnál, akik júni végén jöttek ki, úgy tőlünk tapasztaltabb kezdők :) Nagyon jót beszélgettünk, a gyerekek meg elszórakoztatták egymást. Két kiscsaj közé csöppent Bebe hirtelen :)

Így telt ez a hét, folyt köv hamarosan.

11 megjegyzés:

  1. Jó érzés olvasni ezt a sikersztorit, gratulálok hogy ilyen flottul mennek a dolgok!
    Viszont egy kérdés volna, remélem hogy nem vagyok figyelmetlen olvasó, de a munkáról nem volt még szó, mit fogtok dolgozni, van e már munkahely stb. Én erről is szívesen olvasnék ha lehet....

    VálaszTörlés
  2. De jóóó, szuper!!! Gratulálok a házhoz, és ahhoz hogy ilyen flottul tudtok mindent intézni!! Olyan jó hallani rólatok, valahogy mindig olyan pozitív lesz a napom, ha látom, hogy milyen jól alakulnak a dolgaitok!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ügyesek vagytok, csak gratulálni tudok Nektek! A ház pedig gyönyörű! :)

    Az áram/víz/gáz stb. bekötéséhez: ez tényleg így van, az ember kb. fél óra alatt el tudja intézni mindezt; úgy, hogy közben fel sem áll az íróasztaltól... Ugye, hogy döbbenet, hogy ennyire könnyen és ésszerűen is működhetnek ezek a dolgok? :)

    Sőt, igazából lehet ennél is egyszerűbb, mégpedig a Direct Connect segítségével (directconnect.com.au). Melbourne-ben mi mindig őket használtuk: az agent-nél az ingatlanbérlési szerződés aláírásakor már eleve ott volt egy plusz oldal is, a Direct Connect-es, amiben egy darab aláírással meghatalmaztuk őket mindezek intézésére. A beköltözés dátuma ugye eleve benne volt a szerződésben, úgyhogy még csak ezt sem kellett megadni külön. Lehet valami ennél egyszerűbb? :D
    A költözés napján pedig volt áram, gáz, víz a nevünkre, minden, ahogy kértük... :) És mindezt teljesen INGYEN!! (nyilván a szolgáltatóktól szednek le vmi sápot).
    Kiköltözésnél a kikötést is intézik, nem csak a bekötést, de azt külön jelezni kellett nekik, hogy azt is kérnénk. :)

    VálaszTörlés
  4. A házkulcsokhoz: igen, ez nálunk is így volt, garázstávirányítóból hármat is kaptunk, de kulcsokból csak egyet, aztán majd másoltatunk magunknak annyit amennyit szeretnénk. :) Kiköltözésünkkor 3 kulcskészletet adtunk le, hadd legyen az új bérlőknek eleve több. Itt ez (is) teljesen jól működik, senkinek eszébe sem jut mondjuk megtartani egy kulcsot, aztán később lazán bemenni bármikor (nem cserélnek zárat bérlőváltásnál).
    A magántulajdon tiszteletben tartása itt még szerencsére jelent valamit; nem lopja ki senki a szemedet, amint elfordulsz.

    Jó érzés, hogy bizalommal fordulnak az ember felé (lásd pl. becsületkasszás méz-standok az út mentén stb.)
    Márk most néhány napot Albany-ban volt, és a cég bérelt neki a reptéren egy gyönyörű Hyundai ix35-öt. Pénteki napon este fél 6-kor indult haza a gépe, és a reptéren az autókölcsönzős standnál akkor már senki nem volt. Ki volt írva egy szám, hogy hívd fel azt, ha nincs ott senki. A telefonon aztán csak annyit kérdezett az ember, hogy rendben van-e az autó, majd mondta, hogy dobja csak be a kocsikulcsot az asztal alján lévő nyílásba (ill. csak az ajtónyitó távirányítót, mert kulcs az nem volt, gombnyomásra indult és állt meg a kocsi).
    Senki nem ellenőrizte, keletkezett-e a kocsin bármi kár, karcolás, horpadás, tele tankkal hozták-e vissza, és egyáltalán bezárta-e az ajtókat mielőtt leadta a távirányítót...

    Na lelövöm magam, úgyis indulunk kirándulni, 29 fok lesz egész hétvégén, már most kellemes meleg van! :))

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Ügyesek vagytok, csak így tovább! :))
    Azért a szolgáltatós sztorihoz hozzátartozik az is, hogy ez akkor igaz szvsz ha PR vagy. Nekem ennyire nem voltak simák a tapasztalataim, inkább az, hogy mindenhol ezerféleképpen kellett igazolnom, hogy nekem jogom van valamilyen szolgáltatást igénybe vennem és nem vagyok bűnöző, illegális bevándorló stb. De lehet, hogy ez szolgáltató függő is. (Nekem villanyt gázt ugye még nem kellett intéznem, de banknál, rta-nal, telefonszolgáltatónál stb. mindig ezzel találkoztam)

    Bútorokból érdemes lehet megnézni másokat is, vagy egy-két "Australian Made" brand, ami szerintem jobb ár-érték arányt tud nyújtani, mint az IKEA. Illetve vannak olyanok is, amik nem olyan szépek, de olcsóbbak. Pár link (de úgyis megy a google-ön keresztül is):
    http://www.kingfurniture.com.au
    http://www.fantasticfurniture.com.au
    nem tudom, a harvey normanos árak milyenek, sose néztem, de lehet érdemes megnézni

    VálaszTörlés
  6. Ez tényleg igaz. Annyira jó, hogy vannak dolgok, amik egy szimpla telefonhívással, vagy néhány kattintással elintézhetők, és nem kell morcos, kedvetlen ügyintézőkkel hadakoznod órákon keresztül, és minden papírt bemutatni, csak hogy legyen áram vagy gáz a lakásodban.

    Bár mostanában újra összejöttek nálunk a munkahelyi dolgok, és írtam pár negatívumot a blogomban, azért tagadhatatlan, hogy néhány dolog tényleg nagyon jól és fogyasztó barátan működik itt.

    VálaszTörlés
  7. És kapszulás kávéfőzőt is vettetek? :)

    VálaszTörlés
  8. Szuper, nagyo szep a haz, vilagos, baratsagos! Jo lesz nektek ott! :)
    CSak igy tovabb!

    VálaszTörlés
  9. Tényleg nagyon barátságos házikó, igazán ügyesek vagytok! A sötétítő-reluxa-akármilyenárnyékoló kötelező, legalábbis felénk, még akkor is, ha bútorozatlan a ház. Viszont hogy laminált padló van és nem az a borzalmas padlószőnyeg... hát ezt igazán irigylem. Szép is, praktikus is.

    Hajrá-hajrá!!!

    VálaszTörlés
  10. Tetszetős kuckó, remélem sok örömetek telik/telt benne.

    Nemrég kezdtem el olvasni a blogod/blogotok, vesztemre megint egy ausztráliás blogot, mikor épp kezdtem arra koncentrálni, hogy itt vagyok hollandban, most itt alkossak. Szóval most megint parázslik a talpam alatt a talaj, hogy igenis oda akarok menni...............................:D

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...