2012. szeptember 7., péntek

háromból három

avagy lakásbérlésünk története.
Itteni életünk egyik legfontosabb pontja az újrakezdésben a lakni valahol kérdése. Ezt ugye egyrészről itt viszonylag könnyű megvalósítani, hisz a bérlés gyakorlata elterjedt, és széles körben lehet ilyen témában nézelődni.
Meg kell mondjam, hogy mégsem olyan egyszerű ez a dolog, mint ahogyan otthonról gondoltam volna a realestate.com. au, vagy a domain.com.au oldalait nyálcsorgatva lapozgatva a szebbnél-szebb házak között.
Kezdődik ott a dolog, hogy megérkezünk egy városba, amit egyáltalán nem ismerünk. Eleve teljesen más itt a "településszerkezet", vagyis tényleg van a CDB (central business district), vagy a klasszikus városközpont, és vannak a suburb-ök (kerületek), amik a CBD körül helyezkednek el. Suburb-ből van iszonyú sok, kisebbek-nagyobbak, és a CBD-től minden irányba, de itt leginkább É-ra és D-re nyúlnak akár 45-55km távolságra is. Szóval az lehetetlen, hogy az új érkező bejárja a suburb-öket, hogy az alapján találjon számára tetszetős lakot :)
Itt jöhet a segítségkérés, ha van kitől, mert nyilván az itt lakók tunak segíteni abban, hogy mik a "kerülendő" helyek, és mik a népszerűbbek, bár ez hamar kirajzolódik az ingatlanárakból is. Nagyon leegyszerűsítva a dolgot: ha belső részen van olcsóbban hirdetve, az lepukkant, ha kkülső kerületben, akkor az vagy nagyon messze van, vagy nem ajánlatos olyan nagyon :) Nekünk ugye Moniék is tudtak segíteni infokkal és Russell is, akié ez a ház, amiben 1 hónapot lakunk.
(Zárójelben Russell egy nagyon kedves figura, Angliából jöttek át asszonnyal 12 éve. Olyan 50-es lehet, zselézett hajjal és fülbevalóval, ugyanakkor meg megállás nélkül ontotta a hasznosabbnál hasznosabb infokat, és már az első alkalommal felajánlotta, h bárhová adjuk meg referenciának.)
A kocsi vásárlása után elkezdtük az ingatlanos projektet, mert egyszerre úgysem ment a kettő.
Felállítottuk a preferencia-listánkat, és annak mentén kezdtünk el nézelődni:
- CBD-től délre kezdtünk el keresgélni, ami tengerparti sávot jelent, de nem közvetlenül tengerparti házakat, mert azok rondák....nooooot:)), azok drágák....yes. :D
- az volt a cél, hogy lehetőleg bicajos távolságban maradjunk, vagy autóval olyan 10-15 percnyire
- kertes ház legyen
- újszerű (ez később nagyonis igazolást nyert)
- 3 hálószobás (+ a nappali)
- lehetőleg 2 fürdős, ami azt jelenti, hogy a fő hálóhoz van saját fürdő (anyunak meg apunak külön :)
- és én a hálóból nyíló WIR-t (walk in robe, azaz gardrób szoba) is nagyon szerettem volna (anno ha láttátok a Sex and the city-ben azt a lakást, amiben Carrie Bradshaw besétál a hatlmas gardróbba.....na, ezek általában nem akkorák, de gardróbszobák :DD
- a környék nagyon fontos szempont volt, h a gyerekkel kimehessek majd nyugodtan, közeli park és játszótér csak előny (ami itt azért van sok, vagyis ez nem extra igény annyira)
- hűtés/fűtés is legyen
- Garázs opcionális volt, jó ha van, de úgysem fagy be az autó télen :)
- mosókonyha (de ez alap mindegyikben szinte)
- pet friendly (ez is opcionális volt, de azért húzott a szívünk azok felé, akik nem zárták ki az állatokat)
Kb ennyi. Ez nagyon extra igénylistának tűnhet, de itt nem az, egy normálisabb ház alapból ezt nyújtja. Itt mások a házak, erről is írok majd külön.
-ja, és egy általunk belőtt ársávban mozogjon

Szóval kerestük-kutattuk. listáztuk a hirdetéseket. Kigyűjtöttem a potenciális címeket, és autóval nekivágtunk, h megnézzük kívülről, ill a környéküket, ill. h hová esnek, mert térképen azért más lekövetni a távolságokat.
Mi a Westfield Marion központot helyeztük középre, és ahhoz közeli suburb-öket nézegettünk. Ez egy nagy bevásárlóközpont, itt van a városháza, egy nagy új uszodaközpont, és közlekedési csomópontok is, ugyanakkor a belvárostól még megfizethető távolságra van (15-20p).

2 napig jártuk a címeket, amiből lett egy listánk azokról a házakról, amiket belülről is meg akartunk nézni. Megnéztem, h melyekhez van előre kiírt inspection (bejárás, megtekintés?) időpont, azokat felírtam, aztán írtam minden érintett ügynökségnek, h érdekel ez idott ház, mikor nézhetnénk meg, stb. Ezt szombaton este csináltam meg, hétfőn el is kezdtek délelőtt hívni az ingatlanosok, h időpontokat egyeztessünk.
Van ahová már hétfő délutánra kaptunk, a többi kedden volt. Kedd estig 6 ingatlant néztünk meg, amiből kisestt 3, amit meg is pályáztunk, mert azok voltak a legjobbak a listán.
Szerdán elküldtük a páylázatokat, és már szerdán este egy visszajelzett, hogy nyertünk, majd tegnap (csütörtökön) a másik kettő is :DD
A háromból volt egy, amit leginkább szerettünk volna, úgyhogy egyértelmű volt a döntésünk :))
Minden fent felsorolt szempontnak megfelel, és egy igazán csodás játszótér + park van szemben a házzal. Majd csinálok képeket, és felrakom, ha már ott leszünk. Jövő héten fogunk szerződni, csütörtökön kapunk talán kulcsokat.

A pályázásról pár szóban:
Itt ugye van az a bizonyos 100 pontos rendszer, amit a kiválasztásnál alkalmaznak, de nem minden ügynökség. Nem volt gondunk vele, mivel ezt a házat is béreljük, és már van itteni saját autónk, ímeg itteni mobilszámunk, gy bőven megvolt a 100 pontunk.
Másik taktikánk az előírtnál jóval hosszabb időszak előre fizetése. Alapból 2 hetet kérnek, mi fél évet ajánlottunk, 3 hónapot szoktak egyébként, de tutira akartunk menni :D, tettük mindezt úgy, h az egyik ingatlan esetében a kiírt ár alá ígértünk be, bár ezt az ügynök javasolta. Így fért bele az árketegóriánkba amúgy is:)

Ezt a megnyert házat egyébként nem is listáztam magunknak, mert drágább volt, mint szerettük volna. Az egyik ház megtekintésekor hamar kiderült, hogy az egy hodály volt (viszont szép), és nekünk túl nagy, meg olyan dombos területen, ahol ha bebe megindult voln a bicajával, csak a tengerparton áll meg...azonban az ingatlanossal beszélgettünk picit, és mondta, h szerinte volna egy olyan, ami nekünk jobban megfelelne méretben is, és a lokációs is, stb. Elvitt ebbe a bizonyos másikba, és azonnal beleszerettünk (a házba, nem az ingatlanosba :D), mert tényleg olyan volt, mint mondta. Tök rendes volt, h visszament a kulcsért az irodájukba, és újra eljött arr a másik címre velünk.

Ramsay Avenue Seacombe Gardens SA 5047 fogunk lakni, térkép alapján be tudjátok lőni :)



7 megjegyzés:

  1. Elég gyorsan ment a házkeresés és találás, gratula :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a vége felpörgött nagyon, az hosszúnak tűnt, mire nekivághattunk egyáltalán a címeknek, órákig ültünk a net előtt házakat böngészve :)

      Törlés
  2. ezt nagyon gyorsan lezavartátok! :)) ügyik voltatok! mikor költözhettek?

    VálaszTörlés
  3. Na, így kell ezt csinálni!! Gratulálok!!

    Olvasva az autó vásárlás és az ingatlan bérlés történeteit úgy tűnik nekem, hogy ti a szerencsésebb fajtából vagytok! Nagyon kellemes ilyen élményekkel kezdeni egy új életet a világ másik felén.

    A munka kereséssel kapcsolatban is hasonló mázlit sejtek!

    VálaszTörlés
  4. Ez igen, ti aztán nem vesztegetitek az időt, gyorsan lezavartatok mindent, ami az újra kezdéshez kell!! Gratulálok!!! :-)

    VálaszTörlés
  5. Szia

    Nagyon jo,hogy reszletesen leirsz mindent, hisz tudod mi is keszulunk Au-ba.
    Koszi es tovabbi sok sikert.
    Zoli es Zsuzsa

    VálaszTörlés
  6. Wow!!!
    Csak így tovább nagyon szorítunk!!!
    Bár amilyen a hozzá állásod biztosra veszem, hogy minden sikerülni fog a továbbiakban is!!!:-)
    Nagyon szorítunk, és köszönjük a rengeteg hasznos infót!!!
    Sok hasznát vesszük mi is a szervezésben!!!

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...