2014. január 7., kedd

gyerekszaj

A gyerekszaj mar onmagaban szorakoztato, sajatos humorral atitatott valami, amin legtobbszor a sajat szulo, de olykor a kivulallo kozonseg is jot nevet, mert annyira ul a poen, es olyan egyedi.

Beni belepett ebbe a korba, rendszerint dob be mostmar vicces mondatokat, amiket jol le is kellene jegyeznem, mert csak hiszem, h majd ugyis emlekezni fogok ra, de nem.

Nalunk a helyzetet rontja (vicces szituaciokat viszont erositi) az a teny, h a magyar es az angol `szepen` keveredik a beszedeben, ill a helyes magyar nyelvtani elemek hat mit is mondjak, nehezkesen akarnak bebocsatast nyerni a mondatokba. A szotovalto ragozasok es hasonlo nyalanksagok (lo de lovak, ho-havas, egy zokni de nem ket zoknik stb) ugye nyelvi kornyezetben gond nelkul mennek a gyerekek fejebe, de mi ketten ugy latszik kevesek vagyunk ehhez Beninek. Bezzeg az angol vonulata mindennek csettisntesre megy.
Ertheto...
Ezert akarok neha en is ovis lenni, es nullarol ujra tanulni az angolt IGY.

(Zarojelben kerdezem csak, ugyan mi gatolja Mo-on az oktatast abban, hogy ezt a fajta modszert preferalja nyelvtanitasban, es ne a nyelvtani alapu megkozelitest? Tudom, h voltak mar ilyen iranybol `tamado` iskolak is, de miert kell ezt forradalmi modszerkent kezelni, es nem alapbol igy menni neki? Persze az is lehet, h mar ez jarja, es csak a mi idonkben volt maskent)

Na de gyerekszaj.
Az IKEA-ban a mosdokban dyson kezszaritok vannak, ami uber szuper, tenyleg megszaritja pikk-pakk, csak nagyon hangos. Beni utalja is emiatt rendesen.

Legutobbi ikeas latogatasunk soran elmentek a fiuk a mosdoba. Jonnek vissza, Laca mondja, h megint alkotott a gyerek. Kerdezem mi volt, a, semmi, majd elmondja.
- Na, mondd mar.
Kezmosas utan szaritas, Beni megint kiakadt a szaritotol, majd kozolte az apjaval, h
- B@..d meg Daddy (apa), ez egyaltalan nem volt funny. Mindezt teljesen komolyan.
Hoppa, en kerek elnezest.

Ugye azt jol tudjuk, h semmilyen megerosites szintjere nem szabad vinni a mondat felutesekent (nyelvtanilag bezzeg helyesen) mondott cifrasagot, csak elengedni szepen. Mar ha tudjuk.
Bird ki nem nevetve, mert mar maga a szitu is az, es igy egyutt mindennel meg vegkepp. Nem eloszor szaladt ki a szajan, de nem is sokadjara szerencsere, igy nagyon maradando mindig egyelore :)

Nem vagyok persze boldog, h ilyen iranyba is bovul a szokincse, de elkerulhetetlen.

Emlekszem, mikor a tesom kislanya eloszor publikalta a `lof@szka -t`, amit fogalmunk sem volt, h honnan hallhatott, mert a b+ meg ki is szalad, de ez a masik aligha...

A magyar nyelv fejlesztesebe epp most szallt be nalunk Bartos Erika/Pogany Judit paros, mert Beni rakapott a Bogyo es Babocara. Eddig nem erdekeltek igazan a magyar nyelvu mesek, eroltetni pedig nem akartam. Idorol-idore felajanlom, aztan, ha johet, akkor mondogatjuk, nezzuk, olvassuk, de nincs `kotelezo magyar ora`.
Bogyoek mindenesetre most bejonnek. Remelem ez utat nyit a tobbihez is, mert bar Weores Sandor klasszikusai johetnek barmikor, de 10%-90% kb az angol javara. Remenyeim szerint a mar idefele tarto uj konyvek majd segitenek ebben.

Hacsak nem ilyet olvasunk majd... :)))

Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére
Add caption



a tortenet folytatodik... :)

2 megjegyzés:

  1. Az én öcsémnek egyszer a pics@ akadt be. Hoztam haza az oviból és az utcán, villamoson végig mondogatta. Rászóltam egyszer-kétszer, csak nem hagyta abba, akkor mondogasd... mire beértünk apu munkahelyére elunta, utána soha többet nem mondta :D Viccesek ezek a dolgok nagyon :)

    VálaszTörlés
  2. Beni nagy játékos, a beszólásán még most is röhögök mikor eszembe jut :)

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...