2014. január 28., kedd

Australia Day

Jajj de gyorsan eltelt a hosszú hetvege, de szerencsere tartalmas volt :)
A változatosság kedvéért újra tombol a nyár, a hangsúly a tombol szón, mert heatwave a lathataron ismet... Sebaj, nyáron nyár legyen, ugye?

Szombaton nagyon nagy dolgokat nem vittünk veghez, kis hetvegi rutinok, bevasarlassal es tarsaival. Vasarnap volt Ausztralia legnagyobb nemzeti ünnepe az Autralia Day.
Ezen a napon erkeztek az elso brit hajok Ausztralia földjere 1788-ban Sydney-nél, hogy aztan megvessek itt  a labukat es egy uj vilagot teremtsenek.

Eleg rövid idő alatt eleg messzire jutottak, nem feltetlenül foldrajzi ertelemben, es ma már sokak számára vágyott célpont az ország, nem pusztán egy sziget, ahová elítélteket küldött  Britannia. Az angolszász hagyomanyok javareszt ma is erzekelhetok a mindennapokban, meg aztan alakult jo sok uj. Az orszag tavolsága es sziget-mivolta miatt ugye rengeteg sajatossaggal bir, amit javareszt akkor lehet felfedezni, ha itt él valaki.

Az Australia Day ünneplesenek módja is az együtt leves, piknikek es felvonulasok-koncertek bűvköreben telik/telt, csakugy, mint mas sátoros ünnepek alkalmaval is lenni szokott errefelé. Vannak olyan szerencsesek, akik eme nagy napon állampolgarsagi esküt tehettek, nekik innen is szivbol gratulalunk, duplan emlekezetes lesz szamukra januar 26-a. Bizonyara :)

Az ünneples nagyon fontos resze ezen a napon, hogy az emberek ozzi szimbolumokkal sűrűn mintazott öltözekekbe bujnak, es mindenefele szinten "ausztralias" kiegeszitoket aggatnak magukra mindehhez. Ertsd a nemzeti zaszlo mintaja minden ruhan, kalapon, napszemuvegen, strandcuccokon, napernyon es az aznapra szinte kötelezoen hordando tetovalasokon is. Minden üzlet dugig volt effajta cuccokkal, es aztan vasarnap lattuk magunk is, h bizony az emberek abszolut gond nelkul viselik is mindet magukon. Szamomra az egyik legviccesebb latvany az ausztral zaszlot mintazo hosszu ujju kezes-labas, amiben ferfiak is szep szammal setaltak a belvarosban... :))

Mi ennyire nem vetettük bele magunkat az őrjöngesbe, de a "kötelező" tetkók nem maradhattak el :) Mindenki kapott egyet-kettőt-hármat :)

Nekem volt meg 3 helyen ezen kivül :)


Bebe eloszor nem akart, de aztan ezzel a kenguruval
nagyon boldogan setalt :)

Igazan meleg, szikrazoan ragyogo napsüteses ido volt, mi is bevetettük magunkat a belvarosba, bar nem a szervezett programokat celoztuk hanem setaltunk, es ahol-ami megtetszett oda mentünk. Aznap minden Adelaide metro jarat (helyi bkv) ingyenes volt, igy vonatoztunk egyet a city-be, legalabb kiprobaltuk mi is a mukival apa napi utvonalat es nem kellett parkolassal bajlodni sehol.
Nagyon sokat setaltunk, muzeumoztunk is, mert epp utbaesett, szuper volt :) Sok olyan helyen jartunk, ahol eddig meg sosem.

A Rundle Mall kihagyhatatlan malacai közül az egyik :)
Ok pusztan az utca "diszei", szokatlan szobrok, de minden jarokelő imadja :)
Kis infomorzsa  a mlacok kapcsan Petkenek :)
A Rundle Mall ad helyet a 4 bronzbol keszült életnegysagu malac szobornak, akik: Truffels, Horatio, Oliver and Augusta nevre hallgatnak. (Oliver kukazik :)
A malackákkal eletszerűen próbálják azt ábrázolni, mintha ok is setalnanak az utcan, üdvözölnek a vasarlokat es kiszagolnak a jo ajanlatokat...
A szoborcsoportot 1999 julius 3-án lepleztek le es adták át, elnevezésükre pedig pályázatot irtak ki anno. 


Meglatogattuk Apa irodajat is :)


Nem tudom a nevet, de gyönyöru volt







a muzeum, ahol megneztuk a dinokat (is)








Mar önmagaman ez a program is kellemesse tette volna  anapot, de kis kesobbre csuszott szieszta utan (Benit ujra kellett tölteni :) lementünk meg Brighton-ba fürdeni kicsit. Telefont persze nem vittünk, es általaban a nap állásábol lehetis  nagyjabol tudni, hogy mennyi kb az ido. Mindenesetre jol elvoltunk, es a kocsiba beülve lattuk, h elmult fel kilenc. Ez nem baj önmagaban, csak a repülőgep este kilenckor landolt, amin Eszter es Andris erkezett. Tudtuk, h kis idobe azert beletelik mire átjutnak a vamon es mindenen, de nem akartunk elkesni, uh gyorsan haza es zuhanyzas meg vacsi utan irany a repter.

Ó, meg kell mondjam, nagyon furcsa erzesek keritettek hatalmukba, ahogy ott vartunk, es lattuk, h sorban jönnek hatalmas pakkokkal a nepek. A körülöttünk varakozok egyre-masra örültek meg valakinek, ahogy azok felbukkantak a folyoson, es ki-ki vermerseklete szerint rohant az utazo ele. Vartak gyerekek szülöket es szülok gyerekeket (szerintem), jöttek baratok, es szerelmesek, olyan felkavaro volt egy-egy ölelest latni, nem mondom, h nem kivantam azt, hogy barcsak egyszer a csaladra  is varhatnank majd ugyanigy. Remelem lesz ra mod.

Mar jol elviccelodtünk varakozas közben azon, hogy bizonyara a sniffer dog (a vamon dolgozo beaggle) epp szedi darabokra Eszterek borondjet, mert a cicak szagat erzi rajta :)
Eleg sokara engedtek oket ki a kapunk, de minden nagyobb zökkenő nelkül jöttek át, es nagyon örültünk nekik :)

Vegigfotoztam a kozeledesüket, de jol elomosodott nehany, meg aztan nem is akartam telibe kepet föltenni, azert a dokumentalashoz megiscsak valasztottam egyet :)


Szegenyek jo faradtan, a havas telbol az igazan nyarba erkeztek meg,  Vagy ejfelig dumaltunk meg azert persze, de aztan kidolt mindenki :)





2 megjegyzés:

  1. Tényleg ránk küldték a biosecurity-t, nagyon csóvált Andris bőröndjének, abban aludtak a cicák mindig :D

    VálaszTörlés
  2. WOW ez egy hétre is elegendő program lenne, nem csoda h így kidőltetek! :)

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...