2014. május 21., szerda

vízum - avagy SA kísérletezik

Többen hiányoltatok már, és való igaz, h már megint hetek teltek el az utolsó bejegyzés óta. Szóval köszönöm a kedves nógatásokat, élünk, jól vagyunk, megkockáztatom virulunk is :)

Persze rengeteg dolog történt az elmúlt időszakban, igérem, h mindenről írok, ha nem is egyben, mert az helytállna a manapság szokásos mozifilmek között, mármint hosszúságban. Kalandokban azért annyira nem volt sűrű, de majdnem :)

Kezdem a legváratlanabb dologgal.
Ez pedig a vízumunk kapcsán jött szembe velünk...

Mi 475-ös vízumon vagyunk, amiről PR-ra (állandó lakosira) két feltétel teljesülése után jelentkezhetünk, akkor viszont onshore (vagyis innen Ausztráliából) és kvázi zöld út a PR-hoz. A két feltétel:
- dolgozz legalább egy évet teljes munkaidőben (nem muszáj a szakmádban)
- és élj két évet ott, ahol szponzoráltak, tehát mi Dél- Ausztrália államban
A két év szigorúan számolt, vagyis a tavalyi hazalátogatásunk például ki is esik a számlálóból, így egy hónappal ki is tolta a PR beadását idén szeptemberre. Vagyis ki is tolta volna...

és itt jön a nem várt lehetséges fordulat.

Levelet kapott Laca az SA Governmenttől, amiben többek között ez állt:

From 14 May until 15 June 2014, people who hold a South Australian state nominated provisional visa (subclass 489, 475, 487 and 495 only), who are living and working in the state can apply for a 190 - Skilled Nominated Permanent visa through Immigration South Australia.

Vagyis Május 14 és júni 15 között lehetőségünk van jelentkezni PR-ra, ha itt élünk és dolgozunk. Azaz nem kell kivárnunk a két évet, a szeptember 22-ét, h egyáltalán beadhassuk. Azzal ugye még mindig csak egy lépéssel lettünk volna közelebb, hisz az elbírálása/ jóváhagyása hónapokat vesz igénybe, aktuálisan akár 6-7 hónapot is, ami elég hosszú idő.

Szerencsénk van, h épp ebben az államban élünk (ezt nem mindig éreztük így munkafronton pl), mert mint kiderült csak itt SA-ban él ez a lehetőség kísérleti jeleggel. Szóval ez a kicsit a "csak itt és csak most, csak tessék, csak tessék " érzés :)) Meg kell hagyni, meglepetésnek nagyon nem utolsó, ha valamire, erre aztán biztos nem számítottunk, hogy vízum ügyben szeptember előtt mozgolódhatunk.

Persze az időkeret elég szűkös, és van bőven tennivaló, hogy összeálljon minden, és a szükséges pontok is meglegyenek, amik meg is vannak szerencsére. SA top prioritásban kezeli - igéretük szerint - ezeket a vízumigényeket, meglátjuk, hogy végül összességében hol mennyi idő lesz a folyamat. Precedens ugye nincs, hisz most van először ilyen eset :)  Hála, mi épp élhetünk vele :) (egyből beugrott egy család Darwinból, akik szintén ilyen vízumon vannak, és hívtam, h nézzenek utána, hátha náluk is elérhető ez a lehetőség, de ott nincs, ő mondta, h csak nálunk indították most).

Apró szépséghibája a dolognak, hogy ami szeptemberben X dollárba került volna, azt most 11x (nyilván sokan élnek majd vele, jó kis gyűjtés az államnak), de még így is belevágtunk.
Tegnap küldtük el az EOI-t (Express of Interest), ez az első lépcsőfok. Kíváncsian várjuk a folytatást :)
Nekünk a PR a childcare díjánál számít majd a legtöbbet, és Beni még másfél évig childcare korosztály, úh nagyon nem mindegy, h teljes árat fizetünk oda, vagy töredékét a mostaninak. Persze számos más előnye is van a PR-nak, de talán  leghamarabb ezt fogjuk tapasztalni , ha majd meglesz. Reméljük mielőbb, ha már feldobták ezt  a labdát :)


A fejleményekről is beszámolok majd, igérem :)

5 megjegyzés:

  1. Tök jó, hátha az elbírálás is gyorsabban megy, kísérleti jelleggel :)

    VálaszTörlés
  2. Ez Nekünk is nagy öröm!!!!! Minden szempontból!!!! Puszi

    VálaszTörlés
  3. Ez fantasztikus! Remélem hamar mennek a dolgok! :)

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...