2013. november 5., kedd

eszem-iszom szokások

Most, hogy több, mint három hónapja vagyok elég sokat ozzikkal, néhány sajátos dolog kezd kirajzolódni velük kapcsolatban.
Ezek nem jók, vagy rosszak önmagukban, minden csak viszonyítás kérdése.

Összetétel szempontbjáól két pólusú az állás. Vannak az ozzik meg én, vannak a pasik, meg én. Alulmaradtam, na, ez van :)
Persze ahogy mondhatnák egyik ausztrál sem az valójában, hisz mindenkinek van egy angol börtönlakó őse, vagy egy őr, vagy a később idecsordogált mindenféle bevándorló. SA ugye számos szempontból kivétel, például Dél-Ausztrália az egyetlen hely, ahol nem voltak fegyencek sosem.
Sok más szempontból is az, való igaznak tűnik mindaz, amit olvasni lehetett a zártabb kultúrájáról, az erős önérzetükről, és büszkeségükről.

Van egy srác, akinek lengyelek a szülei, de ő már itt született, második generációs, így nyelvi korlátokba nemigen ütközik, és eléggé asszimilálódott már. Egyszer volt eddigi életében Lengeyelországban.Szóval ő nem igazi kakukktojás.

A másik, akinél picit kilóg a lóláb, az a kínai igazgató. na igen, ő nehezen tudná magáról azt mondani, h nem más nemzethez kötik a gyökerei. Középiskolás korában jött ide, így volt azért már ideje neki is beilleszkednie, bár két dolog nyilvánvalóan különbözővé teszi. A vonásai és az akcentusa. Ha nekem van (márpedig van, hja, de még  hogy), akkor ázsiai barátainknak meg mondhatni csak az van. Egyszerűen képtelenek bizonyos hangzókat kiejteni, főleg, ha az anyanyelvük ázsiai. Mai napig nehezen értem néha, amit mond, és visszakérdezek. Aztán leesik, h mit is akart, főleg, ha többet hallom és megszokom picit, de nehéz megértenem.

Ugyanakkor az ő mentalitása áll legközelebb az enyémhez, az ő kultúrája hasonlít legjobban a mienkre. Talán mert a népköztársaság, - mint államforma - része volt mindkettőnk történelmének?

Egy biztos, nem általánosítok, nem akarok sztereotípiákat aggatni rájuk, ezek csak azok a dolgok, amit ez a mag produkál.

Számomra az egyik legidegesítőbb szokásuk az, h a számítógépük előtt ülve esznek. A konyhát csak a kínai és én használjuk evésre. A többiek az asztaluknál, közben matatva, a papírok, gépek között eszik az ebédet. Nem szendvicset, bármilyen meleg ételt is. Hát nem tudom, én utálom ezt. Otthon sem szoktunk a tv előtt enni, vagyis de, de nem.
Mi van?
Szóval tekintve, h a nappali-konyha egy légtér, így elkerülhettelen a tv közelsége, de nem törvényszerű, h be is legyen kapcsolva. étkezősztalnál eszünk, nem a kanapén, nem az ölünkből. Talán vaskalapos, maradi szokás, de ez van. Úgyis napközben hárman három helyen vagyunk, jó alkalom meghányni-vetni a napot :)
Na de visszatérve. Ha megették az ebédet, hát ott áll az asztalukon a cuccos/zsíros akármilyen doboz órákig. Vagy másnap is. Hacsak el nem pakolom onnan, vagy ők maguk idővel.
Egyébként nem mosogatnak, a takarító heti 1x jön, neki gyűjtik a kajás dobozaikat, aki elmossa. Ez mondjuk pénteken már néha nem kellemes szagú, akkor sem ha zárt helyen külön tárolják. Eddig egyszer fogtam magam és elmostam, mert zavart, de aztán úgy voltam vele, h ilyen oknál fogva a takarító munkájának 70%-át így is megcsinálom, úh vagy utalják nekem az ő fizuját is, vagy maradjon az ő feladata.

Ha a kávét elkészítették, és megkeverték kanállal, a tejes-kávés kanalat simán visszateszik a kávégépre, nem a mosatlanok közé. Ezeket én gyűjtögetem be időnként.és teszem félre.
Ha kicsöpög a tej, kv stb a pultra, hát sebaj, ez is csak engem zavar.

A fiatalabb srácok mind igényten kövérek, de egyszerű oknál fogva, mind gyorséttermi kaját eszik 5 napból 3-4-szer. Az igénytelen szó alatt itt épp azt értem, h pusztán lustaságból, és szemét kaják evése miatt azok. Szép nagy kerek fejjel, jó nagy pocakkal, no mozgás miatt...huszonévesen.

Ha már kaják, szintén Csabi és Csilla blogján volt egy jó kis összefoglaló az érdekes helyi eledelekről, kaptam is rá engedélyt, h én is közzétegyem, ha már témába vág, szóval most idézet tőlük, aki ott olvasta, ugorhat lejjebb, folytatom én is :):

.....................
Tehat a tema ma, az fura etelek ausztral foldon, eszrevetelezve by Csabi, szepen kepekkel illusztralva by Google.

Fairy bread
Ez egy szimpla szelet feher kenyer, megkenve vajjal, majd megszorva egy marek szines cukorgolyocskaval (azzal az igazan picivel, aminek egyebkent tortan vagy sutin lenne a keresnivaloja azt gondolnam). A gyerekek imadjak allitolag.


Corn Dog / Dagwood Dog / Dippy Dog
Errol mar irtam korabban, de ebbe a listaba muszaj betennem. Ez egy palcara felszurt virsli, bepanirozva palacsintatesztaba, jo "egeszseges" olajban kisutve majd belemartva felig ketchupba. Igazi fesztivalkaja, kituno setalos bodenezegeteshez vagy feher polo osszekenesehez. Tapasztalat!


Vegemite
No, ez is egy visszatero szereplo, idezem Csilla szavait: "A Vegemite egy élesztőféle, amely a sörgyártásban játszik szerepet. Állaga a margarinhoz hasonló, színe azonban mélybarna. Íze és illata is a sűrű pecsenyeléhez hasonlatos". Mara az asszonykam egyik kedvenc reggelije, az en reszemrol pedig a ra se nezek kategoriaba tartozik (egy bizonyos napig, ami meg nem jott el).


Beetroot in burger
A cekla annyira nem egyedi, nekunk meg a kertunkben is volt regen (sosem szerettem). Itt viszont ha egy jora valo ausztral hamburgert akarsz enni, a cekla elengedhetetlen a hus mellol. Fura eloszor, de kesobb megszokod. Sot, ha bator vagy es mondod a kulcsszot: WITH THE LOT, kapsz meg bele ananaszt, tukortojast es bacont is a szokasos felhozatal melle.


Flavored straws
Minden szupermarketben kaphato ez a szivoszal, amiben gyarliag pici izesitett golyocskak vannak, lent es fent pici izekkel beszoritva a szivoszal kozepebe. Egy pohar tej izletes (?) folyadekka valik a szivoszalban eltoltott utja soran, igy a szadban mar kakaos, epres vagy bananos lotty landol.
Peanut butter on celery 
Egy szar zellert felvagsz olyan 10 centi hosszu csikra, majd a rajta levo "rest" megtoltod szimpla mogyorovajjal. Elsore meglehetosen fura etel kerekedik ki ebbol a parositasbol, de meg kell vallanom, hogy a mogyorovaj utalatat egy szar zellerrel en szemely szerint meg felre is tudnam tenni. Kinek a pap...


Chips sandwich
Ez egy friss szerzemeny, az asszony tapasztalta ma meg munkahelyen. Csilla eszi az inycsiklando halas ebedjet tegnap, amikor is egy noci leull melle es enni kezd. Ket szelet kenyer megvajazva, akoze belepakolva egy mareknyi szimpla sultkrumplit. Ennyi, nincs folytatas. Es a no buszke volt ra.


Raisin toast with banana
Erre fele van olyan kenyer, ami piciket edeskes a gyarilag bele sutott szaritott gyumolcsoktol (elsosorban mazsolatol). Talan ugyhivjak ezt magyarul, hogy gyumolcskenyer? De nem az a finom hazi karacsonyi ez, hanem csak szimpla ipari. Na mindegy, a lenyeg az, hogy egy szelet be a piritoba, majd megken vajjal es rakarikaz banant. Ha mez v juharszirup is van rajta, az mar a csucs... Szimpla, furcsa de finom am neha :)


Spider / Ice Cream Soda
Az alap dolog az, hogy veszel egy pohar hideg kolat, amibe beleteszel egy nagy kanal vaniliafagyit. AAAA. Igen, ez igy van, es ez mar kesz is, ime a Spider (magyarul pok). Elelmesebbek a kolat lecserelhetik Fantara vagy akarmilyen mas, kifejezetten egeszsegtelen szensavas lottyre. Nem, nem probaltam meg.

........................................................


Folytatva a sort, a frozen coke vagy bármi más szénsavas üdítőalapú izé is nagyon népszerű. Jégkása feeling, de nem az mégsem. Nem kóstoltam még sosem. Amint látjátok, a kóla központi hőse az ozzi alternatíváknak :) Nagyon nem is árnyalják a képet mással.


A következő játékos a fánk extrákkal. A fánk már önmagában nem egy visszafogott süti, a jó házi fánk isteni hát ha még némi baracklekvár is csókot nyom az orcájára. A "mű" fánkot én sosem bírtam, ha fuldoklós volt a tésztája, vagy szivacsként itta magába az olajat... Így a bolti megoldásokkal nem is próbálozom, tuti csalódás. Talán egyszer vettünk sima fahéjasat, azon csak úgy 400 gramm cukor volt darabonként :) más nem. Ezek a színes csodák azonban pompázatosan be vannak vonva cukorral gazdagon. szeretik az édeset, asszem' :D


Aztán a pénteki közös ebédek során is szemtanúja szoktam lenni pár érdekes választásnak. Azt nem kell mondanom, h húsevő bogarak mind, és abból is a falánkabb fajta.  Fél kilós vagy nagyobb steak-ek és schnitzel-ek (rántotthús itt) az alapok, arra jön még megannyi más.

Egyik étteremben a rántotthúst a következőképpen kínálják:
adott egy rántottszelet, 300 gr, 600 gr vagy kilós is van (!!!!) brutál.
Ez az alap, innentől ez úgy viselkedik, mint a pizzatészta. Igen, azért, mert csupa olyat pakolnak rá, mint a pizzákra is szokás, és most ne a zöldségekre gondoljatok. Pl bolognait meg sajtot, vagy sonkás ragut meg sajtot. Sonkát, ananászt és sajtot, és sorolhatnám. Hatalmas rétegek csücsülnek az amúgy sem kicsi rántott husin. Persze alatta gazdagon sültkrumplival kitámasztva az építmény. Ettől a kajától konkrétan émelyeg a gyomrom, ha ránézek is, olyan, mintha 2-3 főfogást raknék egymás alá-fölé egy tányéron. Felszippantják ám boldogan, aztán persze csak pihegnek, és isszák a kólát számolatlanul.

Ha valahol várnunk kell a kajára, (és az mondjuk lazább, burgesres hely), a sült krumpli a rágcsa, amíg ki nem hozzák a főételt, a burgert. Félreértés ne essék semmi bajom a hamurgerrel, mi is szoktunk otthon csinálni, egy jó házi hambi mennyei tud lenni, csak a gyakoriság, a mennyiség, meg az arányok, ami számomra nem mindegy.

Ha már hambi, akkor gyorséttermek.
Itt is van ugye Meki, van Burger King, de más néven fut, itt: Hungry Jacks, de a kínálata ugyanaz, mint a BK-nek, van KFC meg néhány helyi lánc, azokat még nem látogattuk meg eddig.
A három nagyból otthon a BK-et preferáltuk, itt érdekes, de a Mekire esik a választás, ha "bűnözni" megyünk (így hívjuk .)).
Az ok egyszerű, egyrészt bármilyen furcsán is hangzik, a Meki a legtisztább a három lánc éttermei közül, (persze vannak kivételek vica-versa), és az a kaja jött be leginkább, és végül az szemét kaja kapható a legkedvezőbb áron. Belefér egyszer,- egyszer, és a McCafé-s helyeken nagyon kellemesen lehet vacsizni, és enni nem csak klasszik szemetet. :)

Az irodában van egy nagy (simán kávézóba is illő) kávégép, így a kávéellátmány kéznál van napközben is. Ebben például nincs különbség, kb úgy isszák mint én, kávé + sok tej :)

Emellett kóla ellátmányt is biztosít a cég. Vicces, de mindannyian Coke Zérót iszunk, ha elmegyünk kajálni, és kérdezi a pincér,h ki mit kér, 10-ből kilencszer mindenki Zérót, és a végén már mosolyog nagyokat, míg lejegyzi::)
Nálam ez a desszert néha, ha jól esne valami édes íz, akkor feltörök egyet. Mivel minden a dobozon olvasható összetevő  0% -ban van benne, így nem is tudom mit iszok, de szeretem az ízét :)
Egyébként sör is volt a hűtőben, míg el nem fogyott, itt ugye engedélyezett bizonyos mennyiség akkor is ha vezet valaki. Simán feltörték egy-egy délután is egy kiadós közös ebéd után lecsúszott a sör is a srácoknál. Furcsa látvány volt, mit ne mondjak...Most épp nincs készleten, mert én szerzek be minden ilyet, de mivel alkoholért külön boltba kell menni, és oda irtó ritkán járunk, sosem jut eszembe, h feltöltsem az irodai sörkészletet...

Kaját ritkán hoznak egyébként ebédre, legtöbb napon gyorskaját esznek :(
Nem tudom, h azért nem hoznak, mert este esznek otthon meleg ételt, és az a fő étkezés, vagy mert akoor sem? Sosem kérdeztem még, egyszer kiderítem. Nálunk maradt az a szokás, h a déli kaja a meleg étel, vagy a fő étkezés, nekem nem jön be az, h este egyek főtt kaját. Főleg, ha vacsi előtt volt torna is, akkor meg gondolni sem bírok rá. Beniék is ebédre kapnak meleg ételt az oviban, és Lacának is csomagolok nap-mint nap, úh ezt meg tudjuk oldani simán.

Anno a norvégok szipogtak a meetingeken, rém idegesítők voltak, szívesen adtam volna zsepit, persze nem azért szipogtak, mert nem volt mivel megtörölni, hanem csak. Nos, a kollégáim egy része ugyanezt a műsort nyomja. Múltkor "jani barátom" be is szólt az egyiknek emiatt. Ő sem maradt ki a jóból... :) Mellesleg az utóbbi időben nem cseszeget, sőt a neutrális és a kedves között mozog, úgyhogy lekopogom, most nics leki terror :)












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...