2015. január 7., szerda

Ovi-suli dolgok


Ovi es iskola temarol beszelni meglehetosen hasonlo vallalkozas, mint darazsfeszekbe nyulni. Miert gondolom ezt? Mert a magyarokat tomorito kulonbozo aus facebook csoportokban (amelyek passzivan tagja vagyok, igy latom a torteneseket, de belefolyni legtobbjukbe nem latom ertelmet) a magyaros kajak es alapanyagok beszerzeserol szolo heves vitak mellett ez a tema szokott a masik forro pite lenni.

Jok e az itteni ovik iskolak vagy nem? Melyik a jobb a magyar oktats vagy az itteni? Magan vagy allami iskola, ovi vagy nem ovi? Szar az iskolrendszer vagy nem? Es meg sorolhatnam. Parszor mar majdnem belefolytam egy-egy vitaba, de aztan meggondoltam magam, Meggyozni senkit sem akarok semmirol, a tapasztalataim meg ugyis szubjektivek, lehet, h mas szulo koppra ugyanaezeket tapasztalva is teljesen mas allasponton volna a temat illetoen. Ettol meg aki gyerekes, az erintett lesz a temaban igy vagy ugy, elobb vagy utobb.

Azt nem kell nagyon ragozni hogy mint ahogyan nagyon sok minden mas a vilag ezen a felen, hat nem nagy meglepetesre az oktatasi rendszer is az. Kar is volna a magyar rendszerben megszokott dolgokat keresni, mert akkor nagyon fog fajni sok a kulonbseg. Az angolhoz mar sokkal inkabb hasonlit (ugye ezen nem csodalkozunk), uh aki azt ismeri itt sok hasonlosagot talal majd.

Kezdem az elejen es probalom kicsit atfogoan.

Allami es magan
Itt az oktatasi intezmenyek  ket csoportba oszthatok (kicsit leegyszerusitve), magan es allami.
Magan = fizetos (sokat es meg tobbet)
Allami = kvazi ingyenes, kisebb osszeget azert itt is kell fizetni

Allami intezmenybe eloszor 4 eves kor utan lephet a gyerek (ez volna az ovi), ami azt jelenti, h 4 eves kor alatt nincs ingyenes bolcsi/ovi, kizarolag magan intezmenyek.
Probaltam kicsit osszefoglalni a lepcsoket az iskolaig:

0-6 het
6 het - 5 ev childcare magan 1-5 nap ~ 6.30 - 6.30 cca $100 / nap SA-ban, mas allamok dragabbak
3-5 ev iskolak altal mukodtetett ovik  magan 1-5 nap valtozo van long day care 7.30-6 vagy 9-3 ahogy a sulik cca $100 / nap SA-ban, mas allamok dragabbak
4-5 ev kozott kindy allami max 2,5 nap ~ 9 - 3 kb $100 / term vagyis kb 10 hetre
5 evtol iskola magan 5 nap nagyon nagy a szoras $1.000 - $10.000 per ev
allami par szaz dollar/ ev


A rendszeren tul a struktura is mas. A szunetek es oktatasi idoszakok eloszlasa. 4 term (szakasz, idoszak) van, amiket szunetek valasztanak el egymastol. Egy-egy term 10 het es koztuk 2 hetes szunetek vannak, kiveve a nyarit (ami epp most van) az 6 hetes. 

Itt egyenruhaban jarnak a gyerekek iskolaba, fuggetlenul attol, h magan v allami sulirol van e szo. Az allami kevesbe kotott, kicsit lazabb szablyaik vannak, a magan eseten nehol meg a zoknit is csak a suliban lehet megvenni, az is egyseges kell legyen. Na mar itt lehet felhaborodni, hogy micsoda fa..sag ez. Az e? Nem tudom, eleg sok gyerek eli tul :)

Miert is epp most tema ez nalam?

Ket nyomos apropoja is van. Az egyik, h koranal fogva Benci atmehetne allami kindy-be mostantol, ami elsore hallasra  halleluja, de masodikra mar kevesbe, ha dolgozik mindket szulo. Ha nem, akkor maradhat a halleluja :) Tekintve, hogy itt csak az iskolaevet megelozo evben kotelezo oviba jarni a gyereknek, es akkor is 30 orat kethetene, igy van az, hogy az allami ovikba heti 2,5 napot jarhatnak a gyerekek, azt is ugye nem epp munkaido-barat idoben. Aki teheti ilyenkor azt csinalja, hogy fogja a 4 evest , atviszi a magan ovibol az allamiba 2 napra, a tobbire marad a childcare-ben. Sporol vele nemi napidijat, hisz ahogy irtam fent az allami ovi 10 hetre annyi, mint a childcare-ben egy nap. 

Nalunk ez nem johetett szoba, mert nem tudunk a 9-3 idopontokhoz igazodni, es nincs senki aki vinne-hozna a gyereket (bar megjegyzem Charisse baratnom egyszer azt mondta, h ha csak ez a baj ok hazaviszik Benit es majd hozzajuk megyek erte munka utan. Hat ilyenek is vannak neha csak amulok, h mivel erdemeltem ki ezt egy ozzinal. :) Ok is atviszik igy osztott uzemmodba a nagyobbik gyereket az allami oviba, uh Beni best-best friend-je csak 1 napot lesz a magan oviban. Hat ez van :( Szerencsere ahogy erik, no egyre tobb uj nevet hallunk otthon, uh nem lesz maganyos, nem az a fajta... :) Tegnap epp azt mondta nekem, hogy at szeretne menni Bailey-hez majd jatszani mert o karacsonyra egy hatalmas betonkeverot kapott, amibe igazi homokot is lehet tenni. De akar sleepover (ottalvos) is lehetne, es majd vinnenk az agyat is (valojaban az agynemure gondolt):))

(Ha mar gyerekszaj, megegy: 
En - Beni az nem hgienikus
O - anya miert mondod nekem, h kuss? Hihihi :))

Igy amikor dontes volt, abban maradtunk, hogy marad a mostani oviban a kindy programra is, mert itt a nyitva-tartas dolgozbarat :) kap meleg etelt napi 1x ami csak plusz.

Masreszt az aktualisabb apropo az iskola, merthogy Beni ugye 4 eves volt oktoberben, ami azt jelenti, hogy jovo ilyenkor (2016 jan) kezdi az iskolat. Itt az elso evet Reception-nek hivjak, ami meg nem klasszikus iskolaev, sokkal jobban hasonlit az ovira, de mar az iskola epuleteben / egyenruhajaban es tanaraival zajlik, szoval mar iskolas lesz.
Egy ilyen koru gyereknel bizony mar joelore meg kellene legyen, hogy hova megy majd iskolaba, nem ritka, hogy az iskolak weboldalan ott van az is, mi a teendo, ha meg meg sem szuletett a gyerek, es ugy akarjak 'beiratni". Mi vaan? Hat ezek miatt ereztem ugy mar 2014-ben is parszor, h el vagyunk kesve, talalni kell lassan iskolat. Na jo, de melyiket? Mi alapjan dontsunk, hol kezdjuk a keresest? 

Forras 1) helyi ismerosok, ok mindenkepp tudnak infot adni, uh Charisse-szal es Fern-nel jol kitargyaltuk a dolgokat. Par sulirol mondtak, h szerintuk miert nem, es h melyek a jobbak. Ugyanakkor mindegyikuk mas helyzetben van mint mi, Fern egyedul neveli Leon-t uh neki a lokacio az elsodleges, h segiteni tudjanak a nagyszulok es a magan az arai miatt kilove, Charisse-nak meg 2 gyerek van, uh ok is allami fele huznak.

Forras 2) Internet. Mi mas? Vannak jo osszehasonlito oldalak ami kiindulasnak, vagy kiegeszito infoknak jo lehet, h mekkora az intezmeny, milyen osszetetelu, Naplan (helyi tudasszint-mero teszt) eredmenyeik stb.

Forras 3) szemelyes latogatas az iskolaba
Ez itt teljesen megszokott dolog, szervezett, un principal tour-ok (igazgato altal vezetett latogatas) vannak, amire be lehet jelentkezni, es megnezni  az iskolat, talakozni a szemelyzettel, tantermek, felszereltseg, stb. Altalanos osszbenyomashoz elengedhetetlen.

Igy a fenti 3-bol ugyis kialakul egy kep, h kb mik azok az iskolak, amik szoba johetnek, vagy melyik az az 1-3 ami fennmarad a rostan.
Azokba be lehet adni elozetes jelentkezest, es varni, hogy mit mondanak.

Nalunk is volt egy-ket intenzivebb iskolanezegetos idoszak, de a tettek mezejere csak tavaly ev vege fele leptunk. Az eleg hamar kiderult, hogy allamiba nem nagyon akarjuk kuldeni Benit, mert a 'jobbak' mind korzetesek, ami azt jelenti, h csak az mehet oda, aki al altaluk behatartolt utcakban lakik. Na epp ott talalni kiado hazat, ami egyeb szempontoknak is megfelel, az nem lett volna kis feladat. Az arukba meg be van epitve a "jo iskola felar' szoval amit nyerunk  avamon, veszitjuk a reven a magasabb rent miatt. 

Jottek a magan iskolak: lokacio-eredmenyek stb ahogy fent irtam. Volt egy, ami mindig is a szivunk csucske volt, csak hat nem epp  alegolcsobb kategoria, igy el-el tettuk hatrebb a sorban, de valahogy csak ott volt  afejunkben, h meg kellene nezni. Aztan ujra alaposan atbujtam a honlapjukat, meg Laca is, es egytre jobban ereztuk, h igen, EZ az az iskola. 
Raadasul van Early Learning programjuk is, vagyis sajat ovijuk, es mint kiderult ugyanannyiba kerul, mint amit most fizetunk a childcare-be, uh elso korben azt probaltam kideriteni, hogy oda bejuthatna e Beni valahogy iden. h aztan onna "hazon belul" majd a suliba is. Tobb levelvaltas, es egy iskolalatogatas utan beadtuk  ajelentkezest, es epp Dec 24-en kaptuk meg a levelet, hogy felvettek az oviba Benit Term3-tol, vagyis ez ev masodik feletol mehet (elnezest kertek, hogy korabban mar nincs helyuk), es ha befizetunk xy eloleget mar az iskolaba sem kell kulon jelentkeznunk, azt mar hazon belul intezik.
Hat ez nagyon-nagyon jo hir volt, igazi karacsonyfa ala illo ajandek :)

Igy par honap mulva kezdunk a Westminster-ben, ami Adelaide egyik legjobb hiru es eredmenyekkel biro magan iskolaja. Igen, az egyik legdragabb is, de par nyomos erv miatt ezt is vallajuk:
1/ A mostani childcare eves dij fele(!) lesz az iskola dija
2/ Ez az egy szem gyerekunk van, es amikor ugy dontottunk, hogy kijovunk, valahol az o jovojenek alapozasa volt a legfontosabb cel, es most is az

Ismerkedes a tanteremmel:)
3/ Minden jel arra mutat, h nem hulye (szerenytelen verziban rem okos), es azt nem szeretnenk elkallodni hagyni. Ez a suli sok szempontbol europaibbnak tunik, tobbszor is mondtak, h modszereikben elternek az ausztraltol, szigorubbak. Na ez nem baj. Mi sem haltunk bele a magyar iskolarendszerbe, es ha ez attol gyerekbaratabb, de azert kicsit szigoru, az epp kozeputas volna.
Nagyon jo helyen van par percre autoval tolunk, es hat hatalmas teruleten 22 acre ami angol hold 1 acre = 0.4 hektar es tulkeppen 3-18 eves korig jarhat oda egy gyerek. Meg bentlakasos reszuk is van :)

Sajat szinhazteruk, uszodajuk van, 150 fele sportcsapatuk es kb 30 fele hangszerbol lehet valasztani, h ki min szeretne tanulni. Elkepesztoen felszerelt iskola, nyilvan mondhatnank h meg szep, ha ennyi a tandij, de legalabb azt lehet erezni, hogy a gyerekekre forditjak, amennyit csak lehet.

Szamomra nagyon szimpi volt, hogy mar az oviban is van ovobacsi veluk, es altalanossagban is min 50% a tanaroknak ferfi. Nagyon lekesen zartuk a turat Lacaval, gyakorlatilag mi magunk is beiratkoztunk volna szivesen oda azonnal :)

Karacsony elott egy hetig estenkent ki volt vilagitva z egesz iskola es nyitva volt barki szamara. agyon hangulatos volt, es gyonyoru, bar a kepek sajnos nem adjak vissza.

Az idei ev biztosan sok izgalmat tartogat, de ez a valtas lesz az egyik legnagyobb szamunkra :)





A kapolnabna minden este koncert volt


Tudom, hosszu lett ...:)

1 megjegyzés:

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...