2013. július 11., csütörtök

télnek mondják

Tavaly augusztusban amikor megérkeztünk, némileg arcul csapott sok furcsaság. Talán az egyik legerősebben az időjárás vett igénybe minket. Otthonról nézve, olvasva, kutakodva kialakul egy kép a valószínűsített időjárásról, és az általa tapasztalható hőérzetről, de a majom úgyis akkor ugrik a vízbe, ha a saját bőrünkön tapasztaljuk meg a helyi sajátosságokat.
Hangot adtam nem is egyszer annak, h én bizony fáztam, tél vége-tavasz eleje ellenére igencsak kellett pár hét, mire némileg alábbhagyott  a fagyoskodásom.

Az idei - számunkra első teljes - telet ezért kicsit visszafogottan -, de ruhák/lábbelik tekintetében immár akár haza télies viszonyokhoz isigazítottan vártam. :)
Talán némileg akklimatizálódtunk, talán a tavalyi első hetek újdonságszaga hatolt csontig és nem is a szél, de azt kell mondjam, h ezidáig kedvemre való a tél Adelaide-ben. Fölöslegesen szedtem elő a valódi téli holmikat, a csizmafélék meg sanszosan landolnak újra a raktárban (ahogy Beni hívja a garázs Crown-dobozos szekcióját :).

Tapasztalataim az itteni tél kapcsán:
Alapvetően kétféle időjárás váltakozik:

a) süt a nap százágra, és ragyogóan kék az ég
b) esik/felhős idő van
A hőmérséklet meglehetősen kiegyensúlyozott, olyan 12-18 fok között mozog, ez nyilván az előbbi kettő (eső/nap) függvényében jelenthet nagyon meleg és hűvös érzetet is).
Szerencsére a szél pedig nagyon ritkán fúj.

Az eső/napsütés aránya eddig erősen a derűs napok javára dőlt el, ha esik is, 2-3 napnál tovább nem volt egyhuzamban trutyi idő, míg naposból 6-8 nap folyamtában igencsak.

Nagyon furcsa, hogy magyar szemmel nézve ez az időjárás gyerekkorom klasszikus tavaszát idézi úgy mindenestül. Abból is a kellemesebb napsütéses, virágba borult természettel megáldott napokat, amik manapság nagyon nincsenek már Mo-on.Ettől néha nosztalgikus pillanatokat élhetek át, ha akarok :)

Ugye július közepe lévén most tél közepe van (mintha otthon január közepe volna), és néhány lombhullató még csak most dobálja a leveleit, hogy aztán augusztus végén rügyezni kezdjenek. Nem sok idő jut nekik az újrakezdéshez :))
Ennek nem tudom a nevét,
de nagyon tetszik:)
Egyébiránt meg nyoma sincs a téli kopárságnak, sőt, a fű mindenhol most a legzöldebb (jó, a szomszédé még attól is zöldebb, tudjuk), és a virágos növények ontják a virágokat.

Sokat vagyunk kint Benivel, és nagyon élvezetes ilyen időben telelni. Nyilván az esős napok kicsit kellemetlenebbek, de eddig kibírható volt az arányuk miatt.

Az biztos, hogy a magyarországi hőmérsékletingadozásokhoz képest ez itt a kánaán a kiszámítható, egyenletes hőmérsékletekkel. Ezt nagyon szeretem.


Mindemellett vicces, hogy sok tekintetben meg majdhogynem az európai télhez illő kommunikációval nyomulnak egyes termékek marketingesei. Pl a levesek előtérbe kerültek, amik felmelegítenek a hidegben, vagy a fogyókúrák kül fogásai, hogy a téli elhízást megelőzzük, stb :) Hát ebben az időben csak az nem mozoghat, aki nem akar/tud.

Mondjuk az biztos, h a borúsabb napokon én is hamarabb ragadok fakanalat, és keverek valami gyors sütit, mert az olyan jó, amikor sül, és illatozik tőle az egész ház.

Elővettem még néhány illatgyertyát is a téli estékre, de azt hiszem a fentiek alapján érzitek, hogy mennyire illeszkednek a hangulatba.
Na jó, egyvalami erőre kapott, sokkal többet teázunk, nálam az is téli szokás inkább.
Szívfájdalmam, h itt nem nagyon annak gyümölcsteák, pedig azok felé hajlok inkább, és a hozott készlet véges, de túléljük ezt is.

A tél ezt jelenti eddig, így bátran állapítom meg, hogy ezt így szeretem :)





virágba borult


Felhők nélküli kékség, fantasztikus




12 megjegyzés:

  1. Ezt a telet el lehet viselni :) Már mi sem fagyunk halálra, mint az elején, pedig nem hiszem, hogy melegedett az idő :D Azt olvastam, hogy a citrusfélék is télen hozzák a gyümölcsöt, és hogy cserépben is nevelhetőek, talán érdemes megpróbálni :)

    Itt a virágod :)
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Pomp%C3%A1s_papag%C3%A1jvir%C3%A1g

    VálaszTörlés
  2. Jajj, hát mi más, mint Pompás papagájvirág :)) a pompás papgájok között. Köszi, nem tudtam ezt róla :) A citrusok valóban most érnek, látok hirdetéseket olykor backpacker-eknek, h hostelben lakással lehet menni szedni. Még meggondolom...:)))

    VálaszTörlés
  3. ez tényleg nagyon szép... kedvencem mindig azok a kis homokos utak, kis korláttal, amik mennek a tengerhez.. ettől megdobban a szív :)) jó újra olvasni Téged! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azokat én is szeretem, azért is fotózom gyakran :)

      Törlés
  4. Nekünk is kellemetlen volt 2 éve az augusztusi megérkezés, hogy rögtön fűteni kellett (még jó, hogy a légkondival lehetett fűteni is), de se télikabátot, se csizmát, se fűtőtestet, se téli paplant nem hoztunk mert ugye minek? :) A tavalyi tél amúgy sokkal hidegebb volt, többet esett úgyhogy ez a mostani enyhe időjárás inkább kedvemre való :) Én is még mindig ámulok a sok szép virágtól amit úton útfélen látok, gyönyörűek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a tavalyi tél átalg alatt volt, nem is éreztük a meleg fogadtatást :) A fűtésről nem is írtam, pedig akartam, h anélkül ebben a télben is cudarul fáznánk bent a házban.
      A virágok (is) megunhatatlanok szerintem, egyetértünk :)

      Törlés
  5. Mi is augusztusban megyünk,kíváncsi leszek!Jól hangzik,amit írtál!

    De azért nem győztél meg arról,hogy nem fagyok meg :-) elég fázós vagyok!!!

    Azért vigyek melegebb kabátot,meg csizmát vagy ne????????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gigi, azt mondom, h kabátot mindenképp. Valami könnyű, de meleg dzseki jól jöhet szél ellen is, és inkább meleged legyen, mint nem. Csizma talán nem, főleg aug végén, főleg ha van valami magasabban záródó cipőd. Persze ha simán befér mindkettő, akkor csak tedd el, legfeljebb mosolyogva nézegeted őket a szép időben :)

      Törlés
    2. Köszi a tanácsokat! :-))))

      Törlés
  6. Tetszik a blogod, olvasgatom. :)

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Itt, Perthben is hasonlo a tel. Melbourneben viszont majd' megfagytam. Ott kellett telikabat. Itt eleg a dzseki is. Sok sikert a tovabbiakban is!
    Encok

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...