2015. február 17., kedd

Egy falatka honi sarm

Megint jo sokaig nem irtam, tudom ... munka, munka munka mokuskerek van, sajnos vagy nem, az irodai letem 90%-ban tulcsordultig van toltve...Ennek ellenere van itt ket felkesz iras is, majdcsak sorra kerul a befejezesuk :)
Volt mar, h olyan faradt volt az agyam, h siman angol mondat kozben magyar szot raktam, vagy magyarul valaszoltam egy kerdesre. Persze azonnal eszreveszem, de vicces. Ugy latszik ez a menekuloutvonala az agyamnak :)

Neha azert bekukkantok, h van e uj poszt, de nincs :)

Na de nem is errol akartam irni.
Bence utlevelenel lejarati napja veszesen kozelgett az ido multaval, merthogy o a kora miatt 3 eves idotartamra kapta meg otthon, ami epp iden feb 21-en jart volna le. Mivel o meg 12 even aluli, igy mi siman eljarhatunk az ugyeben, es itt helyben lehetett intezni.

Ugy mukodik a dolog, hogy vannak idopontok, amikor a konzul ellatogat "videkre" es helyben lehet ugyeket intezni rajta keresztul. Persze joelore bejelentkezve es leszervezve.
Karacsony utan az elso dolgom volt kapcsolatba lepni az adelaide-i tiszteletbeli konzullal (barmit is jelentsen ez a titulus, azota sem tudom mire valo), hogy vazoljam neki  ahelyzetet, es az utmutatasat kerjem az ugyintezes meneteben.

Elso korben emailt irtam neki, kik vagyunk, mi a helyzet, nincs meg az utlevel lejarva (allitolag ha lejart mar bonyolultabb a dolog), stb. Megadtam minden infot, elerhetosegeket, es vartam. Par napot, de semmi sem torten, ugyhogy felhivtam oket. A tiszteletbeli konzul egy holgy, aki amugy konyvelo itt, uh vicces, h ha hivod a konyveloirodat hivod, ahol angolul tudod elmondani, h mi a szitu. Ez nem volt baj nekem, de azert belegondoltam, h ha valaki bajban van, vagy csak segitseget szeretne es uram bocsanat nem tud vagy nem jol tud angolul, akkor ezt a szurot bukta (?).
Mindegy, ez csak egy erdekes kozbevetes a gondolatmenetemben...

Mig az emailemre soha sem kaptam valaszt a tiszteletbeli konzultol az iroda asszisztense elmondta, hogy majd visszahiv, mert epp februarban jon majd a konzul, es beraknak aznapra minket is.
Igy kaptunk tegnapra idpontot. Nehany nyomtatvanyt ki kellett elore tolteni, vinni az utlevelet, szuletesi anyakonyvit es mindharman jelen kellett lennunk.

11.20-ra mentunk, idoben erkeztunk, hogy ne okozzunk torlodast. Jonehanyan vartak mar 2-3 csalad lehetett de mindegyik 2-3-an, mint mi is. Leultunk, vartunk, eloszor kicsit, aztan egyre tobbet. Nyilvan dogunalom volt, mert olvasnivalonak valaszthattuk a 2011-es evjaratu budapesti latnivalok kis fuzetet, a februar 20-a kornyeken tartando valami magyar esemeny szorolapjat (ami Melbourneben lesz, bar ez nem volt rairva, csak az iranyitoszambol derult ki). Most elarulom elore, hogy biztosan cinikus lesz az irasom felhangja, de az egesz dolog olyan lehangolo es kiabrandito volt...

Itt AU-ban az elso pozitiv sokkok egyike volt, hogy mennyire mas itt ugyfelnek lenni. Ezt meg is szoktuk, ma mar nem tunik fel minden aprosag, mar termeszetes. Mindenhol van minimum egy par holmi a gyerekek szamara, hogy elussek  a varakozas idejet, jatszhatnak, olvashatank, rajzolhatnak, tudomisen... Itt a sokadik ulj nyugodtan, mindjart sorra kerulunk utan vegul Bence kezebe nyomtuk az egyik telefont, nezzel youtube-on Lego city-t...az viszonylag csendes megoldas, hisz megiscsak egy konyveloirodaban ulunk, vagy mi. Kb 45 perc telt el, amikor erkezett egy idos holgy, bejott, leult, es valoszinuleg belepese elott hatra kuldott az irodaba valami lathatatlan jelet, mert azonnal ott termett a tiszteletbeli konzul asszony ketoldalrol korbecsokolta es kozolte vele, h jajj ne haragudj mar, de meg van csuszva a konzul, sajnos varni kell, de mindjart szolok neki. Es azzal a lendulettel el is tunt vissza hatra. Mit ad isten, kisvartatva a konzultol kijovo kliensek helyere azonnal bekiserte az epp 1 perce erkezo not a masik. Na itt nem csak a mi szemoldokunk kanyarodott felfele.

1. Idopontra jottunk mindannyian
2. A tiszteletbeli konzul volna a helyi kontakt, a foldi helytarto, a helyi atyauristen-feleseg magyarorszagi dolgok ugyeben, ugyhogy azt az intelligencia-szintet elvartam volna, hogy mondjuk koszon az ott varakozoknak, netan megkerdezi hogy minden oke e vagy valami. mert itt amugy a vadidegen is oda teszi a how are you doin'-t a koszones utan, ami formasag es a koszones resze, de megis.. Na a "naccsaga" semmi ilyesmire nem vetemedett,
3. Felreertes ne essek, a gyorsitott savba nem egy tobbek altal tamogatott laban is alig allo szemelyt rakott, de cserebe a pajtasat...
4. A minimum, h koszon es elnezest ker, es mondvcsinalt okkal tolja elenk nem ilyen sunyi modon.

Na ettol mar nagyon nem ereztem jol magam.

Aztan mikor bejutottunk a valodi konzulatusi munkatars mar porgott. Normalis volt, kedves es korrekt. Semmi extra de az elvarhato intelligens hozzaallas megvolt.

Ugyanolyan ideiglenes papirt kapott a csemete, mint otthon is adnak, ha lejar valami papir es meg nincs meg az uj. Itt csak az ara volt kicsit tobb. 3 evre 2500FT az illetek (ez all a papiron amit kaptunk), nekunk 10X annyiba kerult itt, de ez mar csak aprosag, orulunk, h helyben el lehetett intezni.

Megegy dolog idekivankozik, felig meddig koltoi ...

A tiszteletbeli konzul asszony kocsijat nagyon konnyu volt eszrevenni a parkoloban, mert meglehetosen nagy meretu rantotthus formaju (ertsd trianon elotti) Magyarorszag matrica diszeleg rajta hatul. Khm, o valami hivatalos szemely fele vagy mi, most tenyleg muszaj ez?

Miert van az, hogy eddigi ugyan kis szamu, de minden, a magyar kozosseghez kapcsolt tapasztalatban ott figyel ez a nyomorult trianoni dizajn? A magyar hazban az ovcsatton, a facebook-on kesz ekszerkollekciot arul valaki, ha akarom hordhatom a nyakamban es fulemben is egyszerre. Ne maar :)

Mindehhez a magyar iskola egyenesen rovasirasra emlekezteto betukkel irja nevet, igaz angolul, h teljes legyen az identitaszavar. hungarian school mindez rovasirassal ///

Nem tudom mire ez, de tenyleg. Lehet, h bennem van a hiba, de szamomra ezek a jelkepek sokkal inkabb ellenerzeseket valtanak ki, semmit erzelmi kozosseget kovacsolna.

Gondoltam egyik nap meg beugrok majd az irodaba ahol voltunk es berakok par magyar mesekonyvet. Csak a varakozo gyerekek kedveert... hatha jol jon

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Sárm? Hmm ezt azért nap, mint nap tapasztalva nem nevezném annak. Üdv újra egy falatnyi magyarországi bürokráciában, ahol a foglalt időpontot minden ismerős felülírja.
    Milyen az új munkahely?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jo tudom, nem igazi sarm, ebben is volt pici cinizmus :) Nem esett konnyen a falat, bar tobbek mondtak, h oruljek, hisz az ajton kilepve a normalis vilag var. Mondjuk ez igaz. Irok majd a munkarol is, ami eleg masszivan lesziv. Nem mondom, h az eddigi csucs, csak sok elonye is van a hatranyai melett.

      Törlés
  2. Gondolm ez is csak megerositett abban hogy jo dontest hoztatok mikor kikoltoztetek :) johogy :) szerencsere nem sokszor van ilyesmiben reszetek ugyh hagyd a francba, elinteztetek amit kellett es ez a lenyeg!

    VálaszTörlés

Az elso harom honap

Jo lett volna gyakrabban idelatogatnom, tudom. Nem unatkoztunk az elmult honapokban sem, most ahogy valogattam a fotokat, magam is racsodalk...